top of page

Nesten

Onder het kopje fokkersvisie kunt u informatie vinden over wat wij belangrijk vinden voor de fok en waar wij onze fokplannen op baseren.
Bij te verwachte nesten vind u informatie over onze fokplannen. U kunt de ouderdieren aanklikken om hun eigen pagina met resultaten en foto’s te bekijken en u kunt per combinatie nestinformatie aanklikken om meer informatie over de geplande combinatie en het te verwachten nest te vinden. Zoals motivatie van de gekozen dekreu, de verwachtte loopsheid, etc.  

Per nest houden we een dagboekje bij waar u de ontwikkelingen van de moederhond en pups kunt volgen vanaf de loopsheid tot het vertrek van de pups naar hun nieuwe baasjes.


Algemene informatie die voor alle nesten hetzelfde is.

Wachtlijst
Mensen kunnen zich vrijblijvend voor een pup op de wachtlijst laten plaatsen door een mailtje te sturen naar: michelle_noteborn@hotmail.com
Het zou fijn zijn als u zich hier kort wilt voorstellen.

  •     Uw gezinssituatie

  •     Of u bekend bent met het ras

  •     Of dit uw eerste hond zal worden, of welke rassen u al gehad heeft of nog hebt.

  •     Wat het doel zal zijn van de pup? (Huishond, hulphond, showen, jacht, fokken, anders)

  •     Indien van toepassing welke voorkeur in geslacht en kleur.

  •     Of u geïnteresseerd bent in een specifieke combinatie ouderdieren of liever voor het eerst aankomende nestje in aanmerking komt.


Een persoonlijke kennismaking stellen wij ook erg op prijs. Er kan een afspraak ingepland worden om ons beter te leren kennen en de hele roedel persoonlijk te begroeten.

Verkoopprijs
Aangezien wij zijn aangesloten bij de rasvereniging (FRC), houden wij ons aan het geadviseerde verkoopbedrag.

Alle leden van de FRC behoren zich hieraan te houden om grote prijsverschillen tussen de fokkers te voorkomen.

 

Alle pups zijn voorzien van:
    - Stamboom
    - DNA-profiel
    - Chipnummer
    - Europees Paspoort
    - Dierenartscontroles
    - Ontworming
    - Entingen
    - Puppytest van FRC
    - Verkoopcontract
    - Gegevens ouderdieren
    - Socialisatie
    - Benchtraining
 

De puppyfase:

De pups worden in onze woonkamer geboren en groeien in huiselijke sfeer op.

Na de bevalling hebben we ongeveer 2 dagen nodig voordat bekend is wie de nieuwe baasjes zullen worden.
We zullen dan de mensen van de wachtlijst benaderen (als eerste die waarmee een persoonlijke kennismaking heeft plaatsgevonden) en indien er dan een pup gereserveerd word, vragen we wel een aanbetaling.

Als de toekomstige baasje bekend zijn, maak ik een groepsapp aan voor alle nieuwe baasjes (die dit willen) en zal ik via de app ook dagelijks foto's en filmpjes sturen. Alle baasjes krijgen dan dezelfde informatie en kunnen als het ware de pups zien opgroeien.
Via de website probeer ik wekelijks een update te plaatsen, maar hier lukt het niet zo makkelijk om filmpjes in te zetten.
Eigenaren uit vorige nestjes waren zeer positief over de groepsapp, dus zodoende blijf ik dit systeem gebruiken.

De puppykist word natuurlijk dagelijks verschoond. De pups worden dan tijdelijk in een wasmandje gelegd. Als alles weer schoon en fris is worden de pups gewogen. Iedere pup heeft zijn eigen kleurtje om ze goed te herkennen. Zo kunnen we hun gewichten en ontwikkelingen goed in de gaten houden. Rond de 11e dag gaan voorzichtig de oogjes open. Rond de leeftijd van 2 weken worden de nageltjes geknipt (wat vervolgens wekelijks gebeurd) en vanaf 2 weken oud krijgen ze ook hun eerste ontwormkuur.
Tijdens deze verzorging merk je ook al snel de verschillen in karakter.


Rond de 3 weken oud starten we met hun eerste papje. Als de pups goed hun papjes eten zullen ze met 3,5 week a 4 weken oud verhuizen naar de puppykamer. Hier hebben ze meer ruimte om zich beter te ontwikkelen en begint ook hun zindelijkheidstraining.
Men ziet dan al dat de pups hun slaapplek (mand of bench) schoon houden. Als ze daar een aantal dagen hebben kunnen wennen (en het weer dit toelaat) kunnen ze hierna via een luikje overdag gebruik maken van de buitenren en merk je al snel dat ze dan ook bewust naar buiten gaan om daar hun behoefte te doen.

In onze keuken hebben we een aantal benches staan en zullen de pups ook dagdelen in de keuken doorbrengen, zodat ze goed gesocialiseerd worden en benchtraining krijgen. Nadat ze goed uit zijn geweest mogen ze dan eerst vrij in de keuken rondlopen om alles te verkennen en ontdekken, vervolgens weer uit en dan in de bench voor 2 a 3 uurtjes. Ze zijn over het algemeen zo moe van alle indrukken dat ze dan in slaap vallen en leren zo dat de bench geen straf is maar hun veilig plekje waar ze toch nog indrukken van buitenaf (zoals stofzuiger, koken, andere honden) kunnen opdoen. Na hun dagdeel in de keuken mogen ze weer terug naar de puppyruimte en komt het volgende groepje pups in de keuken.

Rond een leeftijd van 4 weken oud, plan ik meestal een nestdag. Iedereen wilt zo vroeg mogelijk de pups komen bezoeken, maar ze slapen ontzettend veel en zijn maar heel kort wakker en actief. Als iedereen om de beurt zou komen, dan ziet het eerste koppel actieve pups om te knuffelen en de rest ziet ze alleen maar slapen. Daarom plan ik dan meestal 1x een nestdag. Dan zijn alle baasjes tegelijk welkom. Meestal beginnen we met koffie en Limburgse vlaai en kunnen de baasjes onderling ook even kennismaken. Als we compleet zijn gaan we samen de pups wakker maken, krijgen ze hun eten en daarna mag iedereen met ze knuffelen of foto's maken. Na een half uurtje zijn de pups doodmoe en vallen allemaal in slaap. In die tijd kunnen wij een vragenuurtje doen. Vaak hebben mensen dezelfde vragen en kan ik wat meer info geven. Wie het nog leuk vind kan dan evt. nog een training van de oudere honden zien, en als de pups wat rust hebben gehad mag er weer geknuffeld worden.
De nestdag is eenmalig, wie daarna de pups nog wilt bezoeken kan daar dan een individuele afspraak voor maken.

Vanaf 5 weken oud kunnen ze ook gebruik maken van de puppyweide waar ze een paar keer per dag alle ruimte hebben om te rennen, te spelen en te ontdekken. Vanaf deze periode komen ze (onder begeleiding) ook in contact met onze andere honden, zoals onze Teckel Loesje en onze oudste Flatcoat Nimble. Beide zijn heel lief en voorzichtig met pups.
Als de pups 5 weken oud zijn dan wordt bijna alles getolereerd en is het alleen maar spelen. Onze teckel word dan regelmatig door 3 pups aan haar snor geapporteerd, maar hier heeft ze geen moeite mee. Ook Nimble laat dan alles toe. Als de pups ouder worden dan beginnen de volwassen honden steeds meer hun grenzen aan te geven. Gaan ze dan aan de snor van Loesje hangen, dan zal ze eens grommen en weglopen. Ditzelfde geld als ze bij onze reu Nimble op zoek gaan naar melk. Dan staat deze op en loopt weg. Blijven ze hem nalopen dan zal hij eens voorzichtig grommen en een dominante houding aannemen. Gaan ze dan toch door dan zal hij zijn grens duidelijker aangeven, maar ik vertrouw hem voor 100%. Hij is eerder te voorzichtig als te hard.

Voor de pups is dit een heel belangrijke basis. Het heel belangrijk dat ze deze signalen ofwel hondentaal leren. Dat ze leren dat als een hond zijn haren rechtop zet of gromt, het een waarschuwing is dat deze er niet van gediend is en de pup moet stoppen. Zouden ze deze signalen niet leren dan kan het zo zijn dat ze in de toekomst een vreemde hond in het park tegen komen, die zijn grens aangeeft, maar de pup het niet snapt en denkt dat iedereen hem leuk vind, en dan vervolgens gegrepen of gebeten word en voor de rest van zijn leven een trauma heeft opgelopen. Dit willen we voorkomen en dankzij onze lieve roedel leren de pups dit op een voorzichtige en beschaafde manier.


Als de pups 7 weken oud zijn komt de FRC de puppytest doen, waarbij de verschillende karakters nog duidelijker tot uiting komen. Tot die tijd train ik de pups bewust niet. Ik wil namelijk tijdens deze test geen aangeleerd gedrag zien, maar hun karakter. Tot 7 weken oud mogen ze gewoon pup zijn en worden ruim gesocialiseerd in huis, met andere honden en oefenen hun zindelijkheidstraining. De dag na de puppytest worden alle pups nog eens in showstand beoordeeld. Vervolgens ga ik met de toekomstige baasjes overleggen welke pup voor hun de beste match zou zijn.

Na de leeftijd van 7 weken zullen we de pups wel gaan trainen. Ze gaan dan mee naar de grote wei waar ze verschillende soorten begroeiing op een speelse manier leren ontdekken. Hoog gras, laag gras, bramenstruiken, brandnetels, distels, heuvels, greppels, bosjes en de vijver. Hier oefen ik ook met het fluitje waar ze normaal gesproken allemaal snel op reageren.

Vanaf 7 weken oud starten we ook dagelijks met het lopen aan een riempje, oefeningen als zit, zitten op afstand (blijf) en apporteren.

Vanaf 9 weken oud mogen de pups het nest verlaten. In onderling overleg is het ook mogelijk dat ze langer bij ons blijven voor hun basistraining.
Tussentijds kunnen de toekomstige baasjes de ontwikkelingen volgen via what's app waar we dagelijks foto's en filmpjes plaatsen, of in het dagboekje op de website. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om de pups te bezoeken en te knuffelen.

bottom of page