top of page

Dutch D’Votion Amazing Fien  "Fientje" 

Standaard Dashond Ruwhaar - rood

Rood teefje 

Geboorte datum: 22-02-2020

Fokker: M. Noteborn
Eigenaar: M. Noteborn 

Gezondheid, show en werk volgen nog
Stamboom vind u in fotoalbum

Moeder: Vatra Iz Panceva "Loesje" wildkleur. 
Vader: Elquando "Finn" rood.

 

Onder aan de pagina vind u: 
- Fotoalbum en bel
angrijkste info van papa Finn
- Dagboek vanaf loopsheid tot Fientje 2 weken oud was. 
- Op de pagina nesten is ook een klein fotoalbum van Fien haar geboorte tot 7 wkn oud

Motivatie fokplan / combinatie ouderdieren

Hieronder een fotoalbum van papa Finn, klik op de foto om deze groter te bekijken.

Geen enkele hond is perfect, maar het streven is dat de nakomelingen beter worden als de ouderdieren om zo het ras te "verbeteren".
Om dit te kunnen doen zal men zich heel goed bewust moeten zijn van de minpunten (die je wilt verbeteren) en de pluspunten (die je wilt behouden).
Je wilt geen minpunten op dubbelen en hoopt dat beide ouderdieren elkaar wat aanvullen, hierbij rekening houdend met gezondheid, karakter, werkpassie en uiterlijk.

Qua gezondheid heeft Loesje geen problemen. Bij de Teckels is enkel de oogtest een verplicht gezondheidsonderzoek en Loesje met vele generaties voor haar, zijn vrij verklaard van erfelijke oogziekten. Verder heb ik met verschillende Teckelfokkers overleg gehad om me te verdiepen in de gezondheidsproblemen die bij Teckels voorkomen en om een beetje uit te zoeken welke lijnen gevoelig zijn voor welke problemen.
Dan zou men kunnen denken aan Hernia, knikstaart wat uiteindelijk neurologisch uitval en dood tot gevolg kan hebben en problemen met de stand van de poten die eerder gewrichtsklachten kunnen geven. Ik ben blij dat wij nog goed contact hebben met de fokker van Loesje en dat hij me ook veel achtergrondinformatie over de stamboom kan geven.
 

Qua karakter kunnen we ons geen lievere hond wensen, dit is absoluut een groot pluspunt van Loesje wat we willen behouden. Dit is ook een van de redenen dat we besluiten om toch zelf een nestje met haar te fokken.
Toen we Loesje gingen aanschaffen hebben we bewust gezocht naar echte werklijnen, omdat Roy Loesje voor de jacht wilt gebruiken. De fokker van Loesje doet wel af en toe wat shows maar de focus ligt echt op werk. Loesje doet het ook super op werkgebied dus ook dit zouden we willen behouden.

 

Als we echt kritisch naar het uiterlijk van Loesje kijken, dan zijn hier veel pluspunten, maar ook nog wat verbeterpunten.
Zo zouden haar voorvoetjes iets strakker mogen. Als ze nu op haar voorbenen leunt dan gaan de tenen iets uit elkaar, niet zo erg als platvoetjes maar mag weg wat strakker. Dit is niet alleen voor het uiterlijk, in het veld /jachtpraktijk heeft een hond met platvoetjes meer last als hij over kiezelpaden of prikkend terrein loopt, als een hond die de tenen strak aangesloten heeft. Aan Loesje merken we niks, die loopt net zo goed over kiezel en door de bramen als dat ze over straat loopt. Dit verbeterpunt van de voorvoetjes is ook in het showverslag benoemd, de andere puntjes zijn op show niet benoemd maar als ik zelf kritisch kijk zou ik dat graag anders zien. Zo vind ik dat Loesje als ze ontspannen staat een beetje lage schouderligging heeft, In showstand heeft ze wel een rechte toplijn, maar in ontspannen houding zag ik dit liever iets strakker/hoger. En als we dan heel kritisch zijn dan zou haar neus iets langer mogen met wat minder stop en haar vacht nog iets ruwer. Dit zijn allemaal zaken waar Loesje zelf geen last van heeft, maar waar ik met fokken wel rekening mee wil houden om dit te verbeteren.

Finn is voor ons de perfecte dekreu voor Loesje omdat hij de minpuntjes van Loesje goed zou kunnen corrigeren, daarbij zelf ook een goede gezondheid heeft met een vriendelijk en sociaal karakter. Hij komt niet van werklijnen, maar uit showlijnen, er zit dus minder werkpassie in, maar desondanks loopt hij goed spoor en apporteert ook. Loesje komt wel uit echte werklijnen dus zou dit weer kunnen aanvullen.
Daarbij is het fijn dat Finn al meerdere nesten nakomelingen heeft en hier ook geen gezondheids- of karakterproblemen van bekend zijn.

Wij zullen een dagboekje bijhouden waar jullie de ontwikkelingen van Loesje en haar aankomend nestje kunnen volgen.
Als het nestje geboren is, kunnen toekomstige baasjes toegevoegd worden in een groepsapp en kunnen zo ook dagelijks updates en filmpjes van Loesje en haar pups ontvangen.

Dagboek Teckel A-nest

.


 

bottom of page