top of page

Dark Devotion

Dark Devotion

                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                

 

De Flatcoat Retriever kennel Dark Devotion is opgericht door Louisianne Schmit, ofwel mijn moeder.  
In 1989 kreeg zij haar eerste Flatcoat en raakte besmet met het Flatcoat virus.
Zij showde haar honden internationaal, ging pick-uppen op grote jachten, deed mee aan veldwedstrijden en organiseerde jachttraining-workshops.
In 2000 fokte zij haar eerste nestje. Dit werd geboren op 12 april (mijn 13e verjaardag) en ik mocht helpen met de bevalling en het verzorgen van de pups. 
Ik heb altijd met veel liefde en plezier geholpen met het verzorgen van de volwassen honden en pups.

In 2009 kreeg ik mijn eigen Flatcoat. Natuurlijk een die door mijn moeder gefokt was. Dit was Dark Devotion Overjoyed Obsession, ofwel "Ootje".
Dit was mijn leermeester! Voordat ik Ootje kreeg ging ik wel al met mijn moeder mee naar shows en bracht daar ook honden uit, maar ik was toen nog anti-jacht.
Ik vond het allemaal zielig en wilde toen niks met de jacht te maken hebben. Puur uit onwetendheid.


Voordat ik Ootje kreeg luisterde en keek ik wel mee met de workshops jachttraining die gegeven werden en hielp ook al met het geven van puppycursus.

Maar toen ik mijn eigen hond kreeg moest ik die kennis in praktijk brengen en wilde haar helemaal zelf trainen en zelf op wedstrijden uitbrengen.

Door Ootje ben ik toch jachttraining gaan doen (met dummy's, niet met echt wild)  en me gaan verdiepen in de jacht. Eenmaal meer kennis over het jagen zijn we steeds een stap verder gegaan en uiteindelijk ben ik ook mee geweest op jachten om met Ootje te apporteren en nam ik  deel aan veldwedstrijden.

We waren een super team en zijn tot het hoogste niveau gekomen.
Vanaf toen was dit iets wat ik samen met mijn moeder kon doen en kon ik haar passie ook beter begrijpen.


Ik ging toen naast Ootje meer van haar honden trainen en uitbrengen op shows en veldwedstrijden.
Ook ik vroeg mijn eigen kennelnaam aan en fokte in 2012 mijn eerste nestje. Dat precies 10 jaar later, weer op mijn verjaardag geboren werd.
Hier hield ik Dutch D'Votion Ambitious Angel van aan.
In 2012 had ik 4 eigen Flatcoats en mijn moeder had er 8. 

Ik woonde destijds in een appartement boven de kennel waardoor we samen voor de honden konden zorgen en samen onze (uit de hand gelopen) hobby konden uitvoeren.  
Helaas werd er eind 2012 bij mijn moeder longkanker met uitzaaiing in de hersenen geconstateerd en is ze in 2013 hieraan gestorven.
Onze wereld stortte in.
 

Na het overlijden van mijn moeder, heb ik haar honden overgenomen en had toen 12 volwassen Flatcoats en op dat moment nog een nestje pups.
Het Dark Devotion Z- nest was kort voor haar overlijden geboren. Hiermee was ze het alfabet rond en was dit een mooie afsluiting van haar kennelnaam.

Haar kennelnaam zal ook niet meer gebruikt worden. De nesten die ik in de toekomst nog fok zullen de kennelnaam Dutch D'Votion hebben, maar komen voort uit de honden van Dark Devotion.

Mijn moeder heeft haar eigen website tot 3 weken voor haar dood zelf bijgehouden. Deze site heb ik intact gelaten en hierop kunt u meer informatie vinden over het ontstaan van de kennel en over onze honden.

 

In  2013 moest ik mijn vaste baan opzeggen om mijn moeder en de honden thuis te verzorgen. Maar naast het verdriet dat mijn moeder zou sterven was er ook de angst om het huis en dus ook de honden kwijt te raken. Want waar ga je met 12 Flatcoats naartoe? Onze maatjes, waar we toch ook stuk voor stuk aan gehecht zijn.

Er was zoveel onzekerheid! De Flatcoats waren haar leven en ze wou absoluut dat haar honden nog uitgebracht werden op shows en veldwedstrijden, dus tijdens haar ziektebed bleef ik trainen en heb gelukkig nog wat mooie werktitels kunnen binnenhalen.

Aangezien ik mijn baan had opgezegd en de onkosten doorlopen, ben ik gestart om een financiële vergoeding te vragen voor de trainingslessen en workshops die ik gaf en ben ook honden intern gaan trainen. Dit wilt zeggen dat er honden van andere fokkers (ook andere rassen) bij ons kwamen logeren.

Ik  trainde ze, bracht ze uit op wedstrijd  en als ze hun titel of diploma hadden gehaald gingen ze weer terug naar de eigenaar. 

Uiteindelijk om geld te besparen ben ik de eigen honden minder gaan uitbrengen. Opeens moet je kiezen tussen inschrijfgeld met reiskosten en oppas voor de honden die thuisblijven voor een show- of werktitel of gewoon verzorging zoals voer, ontworming, entingen, etc. Dat laatste heeft dan toch prioriteit.

Dit verklaart ook waarom er met de jonge honden (alles geboren na 2013) weinig wedstrijden zijn gelopen. Niet omdat ze niet goed genoeg zijn, maar omdat ik prioriteiten moest stellen.

In de periode na het overlijden komt er zoveel op je af en moest er zoveel geregeld worden. Vergunningen op mijn naam overzetten, een cursus boekhouding doen, een website maken. Dat waren allemaal dingen die mijn moeder deed en waar ik geen weet van had.

Vervolgens een opleiding gaan volgen voor pension, asiel, kennel zodat ik de honden en kennel kon aanhouden. Een bedrijfsplan schrijven om de hypotheek rond te krijgen. En natuurlijk op zoek naar een nieuwe baan, die te combineren is met de honden en het fokken. 

Fokken heb ik destijds op een laag pitje gezet omdat ik eerst zekerheid wilde hebben over onze situatie en de tijd en rust wilde hebben om het nest en de nieuwe eigenaren goed te begeleiden. 
Mensen zeiden dan wel eens je hebt toch zoveel honden, doe dan een nestje, dat verdiend toch lekker. Daar kan ik zo boos om worden. Die mensen hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken en op die manier wil ik helemaal niet fokken.  Ik wil niet dat de "kwaliteit" eronder gaat leiden.


Gelukkig was in 2015 alles zover in orde. We konden het huis en de honden aanhouden, ik had mijn opleidingen succesvol afgerond, Ik had een nieuwe baan op de huisartsenpost waardoor ik eigenlijk alleen in de avonden, nachten of weekend en feestdagen moet werken en dat betekent dat Roy dan thuis is voor de honden, zodat ze in principe nooit alleen moeten zijn. Een nadeel is dat dit het deelnemen aan wedstrijden nog moeilijker maakt aangezien dit ook altijd in de weekenden is en ik dan meestal werk. Zover ging alles de goede kant op en kon ik de fokplannen weer oppakken.
Echter toen het H- nest een paar weken oud was, bleek dat ik een  gezwel in mijn eierstok had en moest ik met spoed geopereerd worden.  Gelukkig  heb ik veel hulp gehad van vrienden en Roy die ook goed geholpen hebben met de verzorging van de pups. Het andere nest dat gepland stond hebben we toen uitgesteld omdat ik eerst mijn eigen herstel na de operatie wilde afwachten.

Gelukkig is dit allemaal goed verlopen, maar de artsen gaven aan dat dit mogelijk aan mijn andere eierstok terug kon komen. Dit valt goed te verwijderen maar dan zou ik gesteriliseerd zijn, dus als er een kinderwens was, adviseerde men niet te lang te wachten. 

Aangezien we wel een kinderwens hadden, hebben we ons dit wel aangetrokken en gekozen om dan eerst samen een stressvolle periode af te sluiten en voor het eerst in 4 jaar samen een weekje op vakantie te gaan en  daarna te proberen onze kinderwens in vervulling te laten gaan.

In dat jaar stonden eigenlijk 2 nestjes gepland. Whistle zou haar eerste nestje krijgen (toen 5 jaar) en Angel zou haar 2e nestje krijgen (toen 7 jaar). Aangezien we toch zelf zwanger wilden raken hebben we gekozen om dan maar 1 nest te plannen en Whistle uit te stellen. Angel laten dekken, maar zij bleef leeg dus toen helemaal geen pups.

De volgende loopsheid weer gekozen om het met Angel te proberen ,aangezien zij maar tot 8 jaar haar 2e en laatste nest zou mogen krijgen. Whistle opnieuw opgeschoven. Helaas bleef Angel weer leeg en daarna wilde ik het niet meer met haar proberen gezien haar leeftijd.

Het is wel jammer dat ik daardoor de andere teefjes  2x heb moeten opschuiven, want nu kom ik met andere honden qua leeftijden ook wat in de knoei en zouden er dus in de toekomst 2 nesten tegelijk gepland moeten worden.  Gelukkig kon ik zelf wel zwanger worden en is op 05.08.2017 ons prachtig dochtertje Lieke geboren.  Helaas heb ik daardoor  alweer 2 nestjes uit moeten stellen want deze zouden anders in augustus geboren worden. Dat betekende dat ze samen met mij moesten bevallen en dan was het voor beide wel een erg drukke kraamperiode geweest.

We hebben dan in 2017 geïnvesteerd om het hondenverblijf  luxer te maken. Weer een kleine verbouwing maar de honden gaan erop vooruit en als ik in de toekomst de fokplannen wil oppakken, is het fijn als alles weer in topconditie is om de draad weer op te pakken.

Doordat ik nu een aantal jaren de fokplannen heb uitgesteld, zullen er in 2018 en 2019 meer nestjes komen aangezien de honden nu een leeftijd bereiken waar ze of dit jaar een nest moeten krijgen of  er daarna niet meer mee gefokt kan worden en er dus een bloedlijn uitsterft.
In voorjaar 2018 verwacht ik 2 nesten en in het najaar/winter ook 2 nestjes.


2018 zijn we ook weer begonnen aan een nieuwe website. Het programma waarin ik de vorige site gemaakt had, functioneerde niet zoals ik dat wilde en koste enorm veel tijd en energie. Tijd die ik liever gebruik om met de honden bezig te zijn, dus uiteindelijk besteedde ik geen tijd en energie meer aan de website.
Nu we weer een nieuwe positieve start maken, zijn we ook met een nieuw programma voor de site gestart en zal ik proberen deze beter bij te houden.
Het invoeren van alle honden, met hun resultaten, foto's en stambomen kost veel tijd en zal geleidelijk aan gebeuren. Mocht u nu informatie over een bepaalde hond willen hebben, waarvan de pagina nog niet gemaakt is, dan kunt u dit misschien op de site van Dark Devotion nog terug vinden of mag u mij ook mailen en probeer ik u deze info te verstrekken.

De website van mijn moeder heb ik intact gelaten. Zij heeft deze zelf tot 3 weken voor haar overlijden bijgewerkt. Helemaal boven aan deze pagina in de rechter bovenhoek vind u de link naar deze website.
 

Verder wil ik nog mijn excuus maken naar iedereen die mij in het verleden heeft proberen te mailen en misschien geen of te laat antwoord heeft gehad op hun bericht.

Laatste update 09-08-2013
Om site te bezoeken: klik op bovenstaande link, vervolgens op de homepage onderaan juiste vlag kiezen.

bottom of page