Algemene nest informatie
Nestpagina - dagboek - groepsapp
Per nest maken we een nestpagina waar u meer informatie kunt vinden over de ouderdieren en motivatie voor de gekozen dekreu.
Ook houden we een dagboek bij waar u de ontwikkelingen van de moederhond en pups kunt volgen. Voorheen deden we dit vanaf de loopsheid tot het vertrek van de pups naar hun nieuwe baasjes.
Tegenwoordig maken we als de pups geboren zijn een groepsapp aan voor de toekomstige baasjes (die dit leuk vinden), waar ik bijna dagelijks foto's en filmpjes van het nest in deel, zodat de baasjes als ware hun pups zien opgroeien. Als alle pups een baasje hebben dan word voornamelijk de groepsapp gebruikt om informatie te delen en zal het dagboekje op de website minder snel worden bijgewerkt.
​
​
Wachtlijst
Mensen kunnen zich vrijblijvend voor een pup op de wachtlijst laten plaatsen door een mailtje te sturen naar: michelle_noteborn@hotmail.com
Het zou fijn zijn als u zich hier kort wilt voorstellen.
-
Uw gezinssituatie
-
Of u bekend bent met het ras
-
Of dit uw eerste hond zal worden, of welke rassen u al gehad heeft of nog hebt.
-
Wat het doel zal zijn van de pup? (Huishond, hulphond, showen, jacht, fokken, anders)
-
Indien van toepassing welke voorkeur in geslacht en kleur.
-
Of u geïnteresseerd bent in een specifieke combinatie ouderdieren of liever voor het eerst aankomende nestje.
Een persoonlijke kennismaking stellen wij ook erg op prijs.
Er kan een afspraak ingepland worden om ons beter te leren kennen en de hele roedel persoonlijk te begroeten.
​
​
Verkoopprijs
Aangezien wij zijn aangesloten bij de rasvereniging (Flatcoat Retriever Club en Teckel Club ), houden wij ons aan het geadviseerde verkoopbedrag.
Alle leden van de rasvereniging behoren zich hieraan te houden om grote prijsverschillen tussen de fokkers te voorkomen.
​
Alle pups zijn voorzien van:
- Stamboom
- DNA test
- Chipnummer
- Europees Paspoort
- Dierenartscontroles
- Ontworming
- Entingen
- Puppytest van FRC
- Verkoopcontract
- Gegevens ouderdieren
- Socialisatie
- Benchtraining
​De bevalling:
Vanaf het moment dat het drachtig teefje voorweeën heeft, word ze niet meer alleen gelaten omdat de bevalling dan snel zou kunnen starten. Dan word ook direct de dierenarts op de hoogte gebracht, zodat deze standby is voor eventuele complicaties tijdens de bevalling. Voorweeën kunnen echter tot 24 uur duren, en zoals de meeste wel weten duurt wachten lang!
Als de de voorweeën overgaan tot persweeën word de pup meestal snel geboren. Een hond mag niet langer dan 2 uur persweeën hebben, dan is er sprake van een complicatie en zal keizersnede nodig zijn. Als er een pup geboren is, dan kan het wel enige tijd duren voordat het teefje opnieuw persweeën krijgt om de volgende pup ter wereld te helpen. Ook dit is per nest verschillend. Soms worden er in 1 uur 3 pups geboren, dit is meestal op het begin van de bevalling als de druk van andere pups nog groot is, en soms zit er een pauze van 2 uur tussen de pups in waar het teefje geen persweeën heeft en tijd neemt voor haar kroost.
Als de pups geboren worden zitten ze in een placenta, deze word open gemaakt en vocht en slijm worden uit mond, neus en luchtwegen verwijderd. Ze worden dan opgewreven over de rug, zodat ze gaan schreeuwen. Hieraan kun je goed horen of er nog vocht in de longen zit (wat evt een longontsteking kan veroorzaken) en door ze te laten schreeuwen verdampt evt vocht. Dit stimuleert ook de moederhond en maakt Oxytoxine aan wat de melkproductie op gang brengt en zorgt voor nieuwe weeën. Vervolgens geven we de moeder een paar minuten de tijd om haar pupje te verzorgen. Meestal begint de moeder de pup direct te likken en knaagt dan de navelstreng door. Pasgeboren pups kunnen nog niet zelf plassen of poepen en de moeder likt over de buikjes om de darmen te stimuleren en de blaas te ledigen. Nadat de moeder wat tijd heeft gehad met haar nieuwe pup, en wij zover alle aantekeningen hebben bijgewerkt, zal het geslacht genoteerd worden, met het geboortegewicht en de nestkleur die de pup zal krijgen zodat we zijn ontwikkelingen kunnen bijhouden. Vervolgens word de pup aangelegd om te drinken of om lekker warm bij mama bij te komen van zijn avontuur. Meestal is daarna alweer een broertje of zusje onderweg.
​
Als we verwachten dat de laatste pup geboren is (dit kun je voelen, tenzij hij al in het geboortekanaal zit) dan krijgt het teefje een injectie (0,2 cc Oxytoxine dosering voor Flatcoat) om de baarmoeder te doen samentrekken zodat alle achtergebleven resten (bloed of placenta) verwijderd worden. Dit is nodig om een baarmoederontsteking te voorkomen. Indien er toch nog een pup in het geboortekanaal zou zitten dan zal hij na deze injectie ook sneller geboren worden, waardoor de kans groter word dat deze het overleefd. Indien er dan toch nog een pupje geboren word, en het teefje daarna geen persweeën meer heeft, zal dit na 2 uur weer herhaalt worden. Indien er geen pup geboren word, zal 2 uur later een injectie van 0,5cc Oxytoxine volgen. Ook dit moet weer 2 uur in de gaten worden gehouden.
Na de geboorte van de laatste pup is het dus nog zo'n 5 uur spannend.
Indien er twijfel is of er nog een pup achtergebleven is, zal ze eenmalig een injectie krijgen en als er dan niks geboren word, zal de dierenarts een röntgenfoto moeten maken, met zo nodig keizersnede.
Tijdens de bevalling word de werpkist meestal 1 of 2 keer verschoond en als de bevalling klaar is word moederhond gewassen, de hele kist nog eens netjes gepoetst en verschoond en gaan we nog eens rustig alle pups een voor een controleren. De eerste 24 uur zijn dan nog spannend om te zien of alle pups het overleven. We moeten dan goed in de gaten houden of ze drinken, zelfstandig bewegen en of ze ontlasting hebben gehad. De eerste 24 uur na de bevalling word moeder eigenlijk nooit alleen gelaten met haar pups omdat we alles willen monitoren en moeder dan toch uitgeput is en nog last heeft van naweeën. De kleine pupjes bewegen snel en kruipen alle kanten op om een tepel te zoeken. Het risico dat moeder dan op een van de kleintjes zou gaan liggen is dan het grootst en willen we voorkomen.
Men zou dus met een nest van bijvoorbeeld 10 pups, rekening kunnen houden met 24u voorweeën, een bevallingsduur van 24u en dan nog 24u zeer intensieve nazorg. Dit zijn dus zeer lange en spannende dagen voor ons. Soms informeer ik toekomstige baasjes wel al dat de bevalling gestart is of pas ik de website tussendoor aan, maar op die momenten word nog geen beslissing gemaakt wie er wel of niet in aanmerking komen voor een pupje. Daar is eerst een goede nachtrust voor nodig en wat tijd om te zien of moeder en pups het allemaal goed maken.
Na de bevalling hebben we ongeveer 2 dagen nodig voordat bekend is wie de nieuwe baasjes zullen worden.
Indien er dan een pup gereserveerd word vragen we wel een aanbetaling.
Ik maak dan een groepsapp aan voor alle nieuwe baasjes (die dit willen) en zal via de app ook dagelijks foto's en filmpjes plaatsen. Alle baasjes krijgen dan dezelfde informatie en kunnen als het ware de pups zien opgroeien.
Via de website probeer ik wekelijks een update te plaatsen, maar hier lukt het niet zo makkelijk om filmpjes in te zetten.
Eigenaren uit vorige nestjes waren zeer positief over de groepsapp, dus zodoende blijf ik dit systeem gebruiken. Deze zijn ook nog in gebruik jaren nadat de pups ons nest verlaten hebben om in contact te blijven met onze puppymensen en de ontwikkeling van de honden te blijven volgen.
​
​
De puppyfase:
​
De puppykist word natuurlijk dagelijks verschoond. De pups worden dan tijdelijk in een wasmandje gelegd. Als alles weer schoon en fris is worden de pups gewogen. Iedere pup heeft zijn eigen kleurtje om ze goed te herkennen. Zo kunnen we hun gewichten en ontwikkelingen goed in de gaten houden. Rond de 11e dag gaan voorzichtig de oogjes open. Rond de leeftijd van 2 weken worden de nageltjes geknipt (wat vervolgens wekelijks gebeurd) en vanaf 2 weken oud krijgen ze ook hun eerste ontwormkuur.
Tijdens deze verzorging merk je ook al snel de verschillen in karakter.
Rond de 3 weken oud starten we met hun eerste papje. Als de pups goed hun papjes eten zullen ze met 3,5 week a 4 weken oud verhuizen naar de puppykamer. Hier hebben ze meer ruimte om zich beter te ontwikkelen en begint ook hun zindelijkheidstraining.
Men ziet dan al dat de pups hun slaapplek (mand of bench) schoon houden. Als ze daar een aantal dagen hebben kunnen wennen (en het weer dit toelaat) kunnen ze hierna via een luikje overdag gebruik maken van de buitenren en merk je al snel dat ze dan ook bewust naar buiten gaan om daar hun behoefte te doen.
​
In onze keuken hebben we een aantal benches staan en zullen de pups ook dagdelen in de keuken doorbrengen, zodat ze goed gesocialiseerd worden en benchtraining krijgen. Nadat ze goed uit zijn geweest mogen ze dan eerst vrij in de keuken rondlopen om alles te verkennen en ontdekken, vervolgens weer uit en dan in de bench voor 2 a 3 uurtjes. Ze zijn over het algemeen zo moe van alle indrukken dat ze dan in slaap vallen en leren zo dat de bench geen straf is maar hun veilig plekje waar ze toch nog indrukken van buitenaf (zoals stofzuiger, koken, andere honden, kinderen) kunnen opdoen. Na hun dagdeel in de keuken mogen ze weer terug naar de puppyruimte en komt het volgende groepje pups in de keuken.
​
Rond een leeftijd van 4 weken oud, plan ik meestal een nestdag. Iedereen wilt zo vroeg mogelijk de pups komen bezoeken, maar ze slapen ontzettend veel en zijn maar heel kort wakker en actief. Als iedereen om de beurt zou komen, dan ziet het eerste koppel actieve pups om te knuffelen en de rest ziet ze alleen maar slapen. Daarom plan ik dan meestal 1x een nestdag. Dan zijn alle baasjes tegelijk welkom. Meestal beginnen we met koffie en Limburgse vlaai en kunnen de baasjes onderling ook even kennismaken. Als we compleet zijn gaan we samen de pups wakker maken, krijgen ze hun eten en daarna mag iedereen met ze knuffelen of foto's maken. Na een half uurtje zijn de pups doodmoe en vallen allemaal in slaap. In die tijd kunnen wij een vragenuurtje doen. Vaak hebben mensen dezelfde vragen en kan ik wat meer info geven. Wie het nog leuk vind kan dan evt. nog een training van de oudere honden zien, en als de pups wat rust hebben gehad mag er weer geknuffeld worden.
De nestdag is eenmalig, wie daarna de pups nog wilt bezoeken kan daar dan een individuele afspraak voor maken.
​
Vanaf 5 weken oud kunnen ze ook gebruik maken van de puppyweide waar ze een paar keer per dag alle ruimte hebben om te rennen, te spelen en te ontdekken. Vanaf deze periode komen ze (onder begeleiding) ook in contact met onze andere honden, zoals onze Teckels Loesje en Fientje, maar ook onze oudere Flatcoats. Deze zijn heel lief en voorzichtig met pups.
Als de pups 5 weken oud zijn dan wordt bijna alles getolereerd en is het alleen maar spelen. Onze teckel word dan regelmatig door 3 pups aan haar snor geapporteerd, maar hier heeft ze geen moeite mee. Als de pups ouder worden dan beginnen de volwassen honden steeds meer hun grenzen aan te geven. Gaan ze dan aan de snor van Loesje hangen, dan zal ze eens grommen en weglopen. Ditzelfde geld als ze bij onze reu Nimble op zoek gaan naar melk. Dan staat deze op en loopt weg. Blijven ze hem nalopen dan zal hij eens voorzichtig grommen en een dominante houding aannemen. Gaan ze dan toch door dan zal hij zijn grens duidelijker aangeven, maar ik vertrouw hem voor 100%. Hij is eerder te voorzichtig als te hard.
Voor de pups is dit een heel belangrijke basis. Het heel belangrijk dat ze deze signalen ofwel hondentaal leren. Dat ze leren dat als een hond zijn haren rechtop zet of gromt, het een waarschuwing is dat deze er niet van gediend is en de pup moet stoppen. Zouden ze deze signalen niet leren dan kan het zo zijn dat ze in de toekomst een vreemde hond in het park tegen komen, die zijn grens aangeeft, maar de pup het niet snapt en denkt dat iedereen hem leuk vind, en dan vervolgens gegrepen of gebeten word en voor de rest van zijn leven een trauma heeft opgelopen. Dit willen we voorkomen en dankzij onze lieve roedel leren de pups dit op een voorzichtige en beschaafde manier.
Als de pups 7 weken oud zijn, zullen ze een puppytest krijgen, waarbij de verschillende karakters nog duidelijker tot uiting komen. Tot die tijd train ik de pups bewust niet!
Ik wil namelijk tijdens deze test geen aangeleerd gedrag zien, maar hun karakter. Tot 7 weken oud mogen ze gewoon pup zijn en worden ruim gesocialiseerd in huis, met andere honden, kinderen en oefenen hun zindelijkheidstraining. De dag na de puppytest worden alle pups nog eens in showstand beoordeeld. Vervolgens ga ik met de toekomstige baasjes overleggen welke pup voor hun de beste match zou zijn, rekening houdend met hun ervaring, hun gezinssamenstelling, hun toekomst doelen.
​
Na de leeftijd van 7 weken zullen we de pups wel gaan trainen. Ze gaan dan mee naar de grote wei waar ze verschillende soorten begroeiing op een speelse manier leren ontdekken. Hoog gras, laag gras, bramenstruiken, brandnetels, distels, heuvels, greppels, bosjes en de vijver. Hier oefen ik ook met het fluitje waar ze normaal gesproken allemaal snel op reageren.
Vanaf 7,5 weken oud starten we ook dagelijks met het lopen aan een riempje, oefeningen als zit, zitten op afstand (blijf) en apporteren.
​
Vanaf 9 weken oud mogen de pups die in Nederland gaan wonen het nest verlaten. In onderling overleg is het ook mogelijk dat ze langer bij ons blijven voor hun basistraining.
Tussentijds kunnen de toekomstige baasjes de ontwikkelingen in de groepsapp of het dagboekje volgen en is er natuurlijk ook de mogelijkheid om de pups te bezoeken en te knuffelen.
Export pups moeten tot 15 weken oud blijven en zal ik blijven trainen.
​
​