top of page

Dagboek van het Dutch D’Votion Joy nest geboren 20-04-2018

 

Dutch D’Votion Cute Challenge “Keetje” 
Geb.dat:  22-03-2013, zwarte teef
HD: A - PL Vrij -  Ogen Vrij
Retriever test
Shows: 2x Zeer Goed

Velvet Hunters Moonlight Serenade “Toff"

Geb.dat: 04-04-2016, Liver reu
HD: A - PL Vrij - Ogen Vrij - Gonio Vrij
Multi showkampioen.
NL - BE- LUX- VDH jeugd kampioen

2 zwarte reuen
2 leverkleurige reuen

2 zwarte teefjes

2 leverkleurige teefjes
 

Wegens een computerstoring heb ik het dagboek via de website niet goed kunnen bijwerken en toen de pups 2 weken oud waren kon ik helemaal geen updates meer doen via de website.
Voor de toekomstige baasjes is toen een groepsapp aangemaakt waarin ik dagelijks een update schreef, foto's en veel filmpjes plaatste zodat ze als het ware de pups zagen opgroeien. De nieuwe eigenaren konden zelf ook vragen stellen of verzoekjes indienen en op deze manier kregen alle puppy eigenaren dezelfde informatie door. Toen de pups 4 weken oud waren is er een nestdag gepland waarop alle nieuwe baasjes welkom waren, elkaar konden ontmoeten onder het genot van een drankje en natuurlijk Limburgse vlaai, de pups konden knuffelen, hun familie (de andere volwassen Flatcoats) konden ontmoeten en na de gezamelijke lunch is er wat algemene informatie gedeeld, een stukje trainingsadvies gegeven en konden mensen zelf nog vragen stellen. Het was een gezellige dag. Toen mijn computer weer herstelt was bleek dat de nieuwe eigenaren de groepsapp fijner vonden als de website dus zodoende is dit dagboek daarna niet meer bijgewerkt.

Het lijkt me dan ook overbodig om alsnog het dagboek bij te werken. Voor wie het leuk vind om nog foto's te bekijken, heb ik hieronder een klein album gemaakt met nog enkel foto's uit de nestperiode.
 


 

 

09-05-2018: Update en foto's van week 2
09-05-2018: Eerste keer pap (foto's volgen nog)

08-05-2018: Door een computerprobleem was het helaas niet mogelijk de site eerder bij te werken. Hier alsnog de update en foto's van afgelopen week.

06-05-2018: Ze reageren al op geluiden

05-05-2018: Eerste ontworming gehad met Drontal pup. Ze vinden het niet zo lekker, maar het is beter als het wel gebeurd.

04-05-2018: Verhoging in werpkist gezet. De pups gaan hun neus achterna op zoek naar Keetje en kropen de kist al uit.

02-05-2018: Ze staan nu al echt op de pootjes en proberen te lopen in plaats van te kruipen. Nog een beetje wiebelen en met "vallen en opstaan".

01-05-2018: Vandaag voor het eerst alle nageltjes geknipt. Bij sommige pups beginnen de ogen al wat open te gaan.

28-04-2018: Lieke samen met Keetje de pups aan het bewonderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.04.18: Update en foto's week 1 van Keetje en pups

Met Keetje en de pups gaat alles goed. Alle pups zijn goed bijgekomen. Soms kan het voorkomen dat ze in de eerste week een dagje afvallen of op gelijk gewicht blijven, maar dat was nu niet het geval. Verder is Keetje erg voorzichtig met in en uit de werpkist stappen. Ze let goed op waar en hoe ze gaat liggen. Tijdens en na het voeden worden alle pups door haar gecheckt. Ze likt dan over hun buikjes waardoor de pups kunnen plassen of poepen. Tussendoor als de pups slapen en stil en tevreden zijn, komt Keetje zelf uit de kist en wilt dan naar buiten of in de keuken erbij. Zeker de eerste dagen had ze nog last van naweeën en veel gegraven. Nu word dat graven langzaam minder. Na een half uurtje "mamatijd" wilt ze dan toch weer terug naar de pups.  Ze doet het super. 

We laten ons dochtertje Lieke van 8 maanden oud elke dag 10 minuten onder begeleiding van het nest mee genieten. Natuurlijk wel zo dat ze niet aan de pups komt.  Keetje vind dat allemaal prima en heeft haar volledig geaccepteerd en geadopteerd.

In het album foto's staan nu alle foto's van de eerste week. Door op de foto te klikken kunt u deze groter bekijken en staat de datum erbij. 
Foto's van de bevalling staan in een apart album, dan kunt u iets naar onder scrollen.

 

. .

20.04.18: Keetje bevallen van 8  prachtige pups van het Dutch D'Votion Joy nest.

Keetje is op woensdagochtend begonnen met de voorweeën en wist het behoorlijk spannend te maken. Donderdagavond durfde ik haar niet meer alleen te laten en twijfelde of ze in de nacht of ochtend zou bevallen. Merel van der AA (gastgezin van Dark Devotion Uppish Utopy) was erbij toen Keetje gedekt werd en vroeg of ze met de bevalling erbij mocht zijn. Donderdagavond 22.15u  arriveerde Merel, die wist dat het nog wel een hele poos kon duren. Samen hebben we nog een hele tijd bij de werpkist gezeten en rond 02.30u was iedereen toch wel moe en zijn we op de bank gaan liggen met Keetje bij ons. Keetje bleef onrustig, liep van de ene bank naar de andere, begon dan soms weer te graven, wat te piepen en gooide haar kont omhoog.  Dan haasten we ons snel met Keetje naar de werpkist en dachten “nu gaat het gebeuren”. Dus niet… na 1,5 tot 2 uur wacht niks. Weer terug naar de bank en daar begon dan na 20 minuten hetzelfde spelletje. Heel de nacht dus met haar op geweest.

Om 07.00u verloor ze helder vocht en rond 8.00u begon ze eindelijk te persen. Het was voor Keet het eerste nestje en ze hield net niet lang genoeg vast met persen. Doordat ze een aantal keren kort en snel perst in plaats van 1x goed lang, duurde het veel langer en schoof de pup niet goed op. Ik zag opeens een achterpootje naar buiten steken, maar terwijl Keetje perste gebeurde er niks. De pup zijn vlies/placenta was al open dus het mocht niet te lang gaan duren voor hij geboren word, anders zou hij teveel vocht binnen krijgen. Keetje raakte een beetje in paniek doordat er geen beweging in zat. Uiteindelijk heb ik de pup bij de achterpootjes kunnen pakken en tijdens een wee een stukje naar buiten kunnen trekken. Uiteindelijk was om 8.30u dan de eerste pup geboren. Een zwarte reu van 360 gram. Het pupje reageerde direct goed en Keetje kwam in haar moederrol en begon de pup te likken en te wassen.

Zo dat begon met een pittige start, pup 1 was een flinke jongen die in stuit lag dus we zijn benieuwd hoe het verder gaat.

We hadden niet lang de tijd om af te wachten en te genieten want toen was nummer 2 al onderweg. Ook deze werd in stuit geboren, maar dit heeft Keetje zelf gedaan. Om 8.41u werd een zwart teefje van 345 gram geboren.

Nummer 3 was een leverkleurige reu die om 9.12u geboren werd en 328 gram woog. Hij kwam er vlot uit en ook gewoon met het hoofdje eerst.

Tussen nummer 3 en 4 had Keetje even een pauze. Een periode waar ze geen weeën had en zich eens de tijd nam om alle pups goed na te likken. Merel moest naar huis vertrekken en werd afgelost door Wim. Wim heeft ook een teefje dat door mij gefokt is en komt wekelijks trainen dus is ook erg betrokken en vond het leuk dit eens mee te maken.

Na een uurtje pauze kreeg Keetje weer weeën, maar ook nu zette deze niet echt door en waren het maar korte, snelle stoten die niet veel effect hadden en alleen maar energie kosten. Nadat er na 30 minuten geen verandering in kwam heb ik haar op kunnen voelen en zo de weeën kunnen beïnvloeden.  Ik voelde geen pup in het geboortekanaal en na het op voelen begon ze wel “goed” te persen. Ze hield nu langer vast en was op de goede manier bezig. Na 20 minuten goed persen toch maar al de dierenarts ter info gebeld zodat hij op de hoogte was. Nog 15 minuten afgewacht, maar toen was er nog steeds geen pup te voelen. Weer de dierenarts gebeld om door te geven dat het waarschijnlijk keizersnede word en we er direct aan komen.

Kruiken verwarmd, pups in het mandje, Wim mijn dochtertje Lieke van 8 maanden oud in de Maxicosi gezet en toen met spoed naar de dierenarts. Na 10 minuten komen we aan en toen ik Keetje uit de achterbak haalde zag ik daar een zwart pupje kruipen. Het pupje nog op de parking goed opgewreven maar deze reageerde normaal. Wat een opluchting!

De praktijk in gegaan om door te geven dat het “probleem” was opgelost en we weer naar huis zouden vertrekken om daar de bevalling voort te zetten. De dierenarts vond het beter haar dan toch wat Oxytoxine te geven om de weeën sterker te maken en voor ik het wist zat de spuit erin.

Op dat moment was ik daar niet zo blij mee, want hierdoor konden we nu niet meer naar huis rijden en moesten we de rest van de bevalling in de praktijk doen, wat nog uren kan duren.
Liever had ik de spuit mee naar huis genomen en die daar gegeven dan kon ik tussendoor ook de pups wegen, kleuren, evt wat aan de website werken, de andere honden nog verzorgen (die liepen nu nog in de weide),  mijn dochtertje Lieke verzorgen (hier hadden we geen spullen of fles voor meegenomen) en thuis kun je tussendoor zelf ook wat eten en drinken.
Nu zaten we dus “vast” in de praktijk. Gelukkig kregen we van de dierenarts ook een kopje koffie en voor Lieke is Wim maar een fruithapje gaan halen.

Keetje deed het heel goed. Er kwamen nog 2 stagiaires van de dierenarts mee kijken. Lieke die groot slaaptekort had, zat er nog vrolijk bij en hield alles goed in de gaten. Ook dit vond Keetje allemaal prima. Wat zijn het toch lieverds.

 

Nadat er nog 3 pups gewoon geboren waren had Keetje weer een "pauze" waarin ze geen weeën had. Ik voelde wel nog pups zitten, die nog best en lange weg moesten afleggen. Nog eens een injectie Oxytoxine gegeven om te zorgen dat de weeën weer op gang komen. Hier deed Keetje niet veel op. Voor de zekerheid een röntgenfoto gemaakt en daar waren nog 2 pups op te zien. Omdat we bang waren dat het voor deze 2 te lang zou gaan duren hebben we besloten toch keizersnede te doen. Hier zijn toen nog 2 leverkleurige teefjes uit gekomen. Hierdoor hadden we een mooi totaal van 8 pups met de bijzondere verdeling van 4 reutjes ( 2 leverkleurige en 2 zwarte) en 4 teefjes (waarvan ook 2 leverkleurig en 2 zwarte).

 
Om 16.15u kwamen we thuis aan en heb ik eerst direct de werpkist verschoond zodat Keetje en haar kroost in een schoon “bed” kunnen rusten. Roy die net thuis kwam is Lieke gaan verzorgen, daarna zijn we de andere honden gaan voeren en in huis de boel wat opruimen. Vervolgens alle pups gewogen, gekleurd en toen deze opnieuw aangelegd waren bij Keetje was het tijd om zelf wat te gaan eten en wat te gaan rusten.
Roy heeft de eerste uren op Keetje en de pups gelet en ik ben om 23.30u weer naar de bank verhuisd om Keetje en de pups ook in de nacht in de gaten te kunnen houden.
Het was weer een bijzonder avontuur met een heel mooi resultaat.

Hieronder een foto-album van de bevalling.

Klik op de foto om deze groter te bekijken, dan kunt u ook naar de volgende foto klikken.

 

19.04.18: Keetje bezig met voorweeën

Sinds gisterochtend (woensdagochtend) is Keetje bezig met haar voorweeën. Ze had van dinsdag op woensdagnacht in de werpkist geslapen, wat ze al een paar nachten deed. Echter woensdagochtend lagen alle dekens overhoop en had Keetje dus flink gegraven. Dit is een normale reactie als de voorweeën beginnen.

Hoelang de voorweeën aanhouden is bij elke hond anders. Dit kan gemakkelijk 24 uur duren.

Keetje woensdag in de gaten gehouden. Ze at nog goed maar werd in de loop van de avond iets onrustiger. Wist niet waar ze wou liggen en zocht mij veel op om steun te zoeken. Nog niet zo heftig dat ik het idee had, dat de bevalling die nacht zou plaatsvinden. In de nacht wel een extra controle gedaan en toen was alles nog goed. Donderdag is ze extreem veel aan het graven. Buiten heeft ze heel diepe kuilen gegraven, als ze in de woonkamer is graaft ze in de werpkist, is ze in de keuken dan loopt ze de bench in om daar in de kussens te graven. Ze volgt me op de voet en zodra ik ga zitten probeert ze op schoot te kruipen.

In de middag buiten nog wat foto's proberen te maken. Dat is nog niet zo makkelijk alleen. Keetje kwam steeds voor mij staan waardoor je haar buik niet zag. Uiteindelijk heb ik een takje gebruikt om haar toch op de foto te krijgen.

Om 15.00u kreeg Keetje haar middagmaaltijd, die ze niet op at. De pups drukken op het eind van de zwangerschap tegen de maag dus daarom krijgt ze wat vaker per dag een portie voer. In de middag niet gegeten. Tegen de avond word ze nu steeds onrustiger en zoekt afleiding door haar voorpoten te likken, bij mij op schoot te kruipen of te graven. Ik verwacht dat er vanavond/ vannacht de eerste pup geboren zal worden en laat haar nu niet meer alleen.

Mensen hebben vaak geen idee hoe lang zo'n bevalling kan duren. Soms hoor ik dat mensen denken dat dit in 1 uurtje klaar is, daarom onderstaande ter info.

Hoelang de bevalling zal duren is per teefje en per nest verschillend. Bij de een komt er iedere 30 minuten een pup, bij de ander zit er ruim 2 uur tussen. Dan ligt het er nog aan hoe groot het nest is. Zijn er 4 pups dan ben je sneller klaar, zijn er bijvoorbeeld 12 pups en doet ze er steeds 2 uur over dan kan de bevalling toch gauw 24 uur duren. Als we vermoeden dat de laatste pup geboren is, dan krijgt ze een injectie met Oxytocine dat zorgt voor naweeën om achtergebleven bloed en placenta's te verwijderen en zo een baarmoederontsteking te voorkomen. Dit moet 2 uur afgewacht worden (26u) en vervolgens herhalen met een iets sterkere dosering. Weer 2 uur wachten (28u). Daarna kan Keetje van achter gewassen worden en kunnen we de werpkist ook helemaal uitwassen en verschonen. Als alles "klaar" is dan ben je soms 30u bezig geweest.

Nu heb ik zelf ook nog van dinsdag- op woensdagnacht nachtdienst gewerkt en omdat ik toen woensdagochtend zag dat de voorweeën begonnen waren durfde ik toen overdag niet te gaan slapen. Men kan zich dan misschien voorstellen dat als hier dan een bevalling van 30 uur achter komt met de nodige spanning en emotie dat iedereen dan vermoeid en uitgeput is. Hierna zijn vooral de eerste 24 uur NA de bevalling dan nog erg intensief met de verzorging van moederhond en pups. 
Tussendoor probeer ik de administratieve handelingen te doen zoals nestaangifte bij de Raad van beheer en onze rasvereniging. Pas daarna zal ik mensen van de wachtlijst benaderen. Men hoeft dus niet gestrest te raken als jullie morgen nog geen bericht hebben ontvangen.

Eerst wil ik afwachten of alle pups de eerste 24 uur overleven en dan zal ik de puzzel maken wie er wel of niet in aanmerking komt voor een pup van dit nestje.

Ik snap dat iedereen zich verheugd en maar wil niemand valse hoop geven. Na zo'n lang slaapgebrek is mijn concentratie ook iets minder en wil hier absoluut geen fouten in maken, dus wellicht moeten jullie even op mijn bericht wachten. Hopelijk hebben jullie hier begrip voor.

 

15.04.18: Puppy's van Keetje levensvatbaar

Op 15.04.18 is het de 57e dag van de zwangerschap. Indien de pups te vroeg geboren zouden worden zijn ze vanaf dag 57 levensvatbaar.
We zijn dus gelukkig uit de gevarenzone, maar hopen dat ze toch nog even wacht met haar bevalling. Dat zou beter zijn voor de pupjes.

Op 21 april is het de 63 dag van de eerste dekking. Dit is een volledige dracht.

14.04.18: Kraamkamer is goedgekeurd.

Wij zijn er klaar voor, de kraamkamer van Keetje is helemaal klaar voor gebruik.
Het is nu nog te vroeg voor de bevalling, maar dan kan Keetje wel al rustig wennen aan haar nieuwe plekje en alle spulletjes en geurtjes.
Hieronder nog wat foto's van de kraamkamer en Keetje die alles goed inspecteert. Door op de foto te klikken kunt u deze groter bekijken.

 


 

09.04.18: Keetje opgehaald bij haar gastgezin om weer in Epen te wennen

Maandag zijn we Keetje weer in Tilburg gaan ophalen zodat ze voldoende tijd heeft om weer thuis te wennen en we haar tijdens de laatste loodjes ook goed in de gaten kunnen houden. Keetje heeft een mooi drachtig buikje, maar is niet extreem dik. Ik gok nu op 7 pups. Verwacht geen extreem groot nest.
Verder merken we met wandelen en uitlaten dat ze sneller vermoeid is en tussendoor eens sneller gaat liggen. Ze doet het verder prima.


Lotte is de zware uitdaging aangegaan om foto's te maken van Keetje. Ook wel Miss Wiebel genoemd.
Wat ben ik blij met deze foto's! Geen twijfel meer mogelijk, Keetje is drachtig!
Ik zie een duidelijke verandering in haar gezicht, haar uitdrukking is anders. Mensen snappen vaak niet wat ik bedoel als ik dat zeg. Ik kan het ook niet goed uitleggen, maar ik zie iets anders als normaal en dat is in dit geval een goed teken. Haar gezicht lijkt wat voller, alsof er een lijn/band over haar neus net voor de ogen loopt. Ik heb met een oranje streepje proberen aan te geven waar ik dat verschil zie, misschien is het dan duidelijker. Op de eerste foto waar ze hijgt, lijkt het alsof ze lacht. Die "rimpel" langs haar mond had ze normaal niet.  En ze lijkt wat meer wallen onder haar ogen te hebben. Foto 1 en 2 is dezelfde maar hier heb ik met kleur het verschil proberen aan te geven wat ze normaal niet heeft.
Ook heeft Lotte geprobeerd om de flanken te fotograferen en hier zie je ook al dat de vacht iets naar buiten krult.
Lotte ik weet dat het een moeilijke taak was, maar super bedankt!

 

20.03.18: Keetje drachtig en nieuwe foto's gemaakt door gastgezin.

klik op de foto om deze groter te bekijken

19.03.18: Vandaag de 30e dag van de zwangerschap - overgestapt op ander voer.
Keetje zal vanaf nu Royal Canin Maxi Starter - mother and babydog krijgen.

De eerste dagen zal dit nog gemengd worden met haar normale voeding, zodat haar darmen hieraan kunnen wennen.

Daarna zal ze volledig overstappen op dit voer.

16.03.18: Keetje lijkt meer te drinken en heeft vanmorgen voor het eerst gebraakt.  (27e dag van de zwangerschap)
Weer even een kleine update van Lotte dat alles goed gaat met Keetje, maar ze vanmorgen wel voor het eerst gebraakt heeft en wel wat meer lijkt te drinken. Ik had het gastgezin aangegeven dit even in de gaten te houden en als zich dit voor zou doen, mij dit te melden.  Meer drinken gebeurd vaak tijdens dracht omdat er meer vocht nodig is voor placenta en pups, maar ook bij een baarmoeder ontsteking ziet men vaak dat een hond meer gaat drinken.
Misselijkheid en braken kan ook bij de zwangerschap horen, maar ook bij een zieke hond. Verder even alle alarmsymptomen die bij een baarmoederontsteking kunnen passen doorgelopen en gelukkig heeft Keetje verder nergens last van. Is verder fit, maakt een vrolijke indruk en eet enthousiast. Er was afgesproken dat als Keetje een zieke indruk zou maken of koorts zou krijgen dat er dan toch een echo gemaakt word om het risico op baarmoederontsteking uit te sluiten. Verder zal ze een handje brokken voor de nacht krijgen, zodat de maag niet te lang leeg is om misselijkheid te verminderen en braken te voorkomen.

07.03.18: Bevestiging dat Keetje rustiger is en sneller vermoeid. Verder nog alles prima, geen koorts en geen zieke indruk.

04.03.18: Bericht van het gastgezin. Keetje lijkt rustiger en sneller vermoeid.
Op 04.03.18 liet Lotte mij weten dat ze Keetje wel rustiger vond als normaal en dat ze het idee had dat Keetje met uitlaten sneller moe was. Ik had van te voren al aangegeven dat ze dit kon merken en daar alert op moest zijn. Dit soort klachten kunnen passen bij de dracht, maar er kan zich ook een baarmoederontsteking ontwikkelen dus even goed in de gaten houden. Keetje heeft verder geen vaginale uitvloei, ruikt niet anders als normaal, heeft geen koorts en maakt verder geen zieke indruk, dus we verwachten dat dit echt door de zwangerschap komt. Bij haar moeder Angel, merkte ik dat ook heel snel aan haar gedrag en vond ik dat ze een andere gezichtsuitdrukking kreeg.

26.02.18 Terug naar gastgezin in Tilburg
Na een lange vakantie van bijna 8 weken in Eperheide, Keetje vandaag weer terug naar haar gastgezin in Tilburg gebracht.
Eerst zou Keetje komen logeren omdat het gastgezin op vakantie ging. Helaas was na de vakantieperiode de thuissituatie in het gastgezin niet optimaal (wegens ziekte)  en aangezien Keetje elk moment loops kon worden hebben we in onderling overleg besloten dat Keetje wat langer in Eperheide zou blijven tot na de dekking. Keetje had hier geen hinder van en op dat moment kwam dat voor het gastgezin ook beter uit.
Nu de dekking gelukt is en de thuissituatie in het gastgezin weer als van ouds is, waren ze toch heel blij om elkaar weer te zien.
Het gast gezin weet goed waar ze op moeten letten en zal mij goed op de hoogte houden over Keetje haar ontwikkelingen.
Indien er verder geen rare dingen gebeuren, zal Keetje 2 weken voor de bevalling weer naar Eperheide komen om daar te wennen aan haar nieuwe kraamkamer.

23.02.18 Trimbeurt en foto's met mama Angel.
Vandaag Keetje nog eens op tafel gehad voor een volledige trimbeurt, zodat ze er weer netjes geknipt en verzorgd uitziet voor haar hopelijk te verwelkomen pupjes.

Dan hoeven we haar daar straks met een (hopelijk) dikke buik niet mee lastig te vallen.
Vervolgens ook nog wat nieuwe foto's gemaakt samen met haar moeder Dutch D'Votion Ambitious Angel.
Angel en Keetje lijken enorm op elkaar, alleen Angel is inmiddels wat grijzer geworden.

Klik op de foto om hem groter te bekijken en om de overige foto's te zien.

Hier oudere foto's van de 3 generaties.
Links is Dutch D'Votion Ambitious Angel (moeder van Keetje)
inmiddels grijs, maar als u haar hier in "jonge versie" vergelijkt met de recente foto's van Keetje, kon het een kopie zijn.

Midden is Dark Devotion Overjoyed Obsession (Oma van Keetje)
Rechts is Dark Devotion Beck Of Chelborough (overgrootmoeder van Keetje)

18.02.18:  2e dekking gelukt.
Zelf moest ik vandaag werken van 12.00u tot 19.00u in Heerlen. Na mijn dienst vanuit Heerlen doorgereden richting Merel die met mij in Venray had afgesproken. Ze vond het wel nog leuk om er vandaag weer bij te zijn, dus is ze nog mee gereden naar Lelystad. Na een rit van bijna 3 uur Keetje nog eerst goed uitgelaten en toen nog even gewacht tot de dekreu ook arriveerde. Rond 22.30u werd er gedekt. Dit verliep allemaal goed maar ze bleven niet gekoppeld, dus ik had er toch een minder goed gevoel bij. Weer 2 uur wachten voor een her-dekking. Dit ging perfect en daarna ook weer 18 minuten gekoppeld gezeten. 05.15u kwamen we thuis aan en kon ik direct de andere honden thuis gaan verzorgen. Het was een heftig weekend. Keetje heeft nu 2 goede  dekkingen gehad dus nu is het hopen dat we rond 21 april een mooi nestje mogen verwachten.

17.02.18: Progesteronwaarde 11 -  1e dekking gelukt.
Helaas moest ik dit weekend werken en kon mijn diensten niet meer ruilen. Ik had de hele week er voor vrij genomen voor de evt. dekking en de week erna ook, maar dit weekend kon ik niet onderuit. En zoals dat met loopse teven gaat, dat valt niet te plannen!
Ik zou het vandaag niet zelf redden om met Keetje bloed te laten prikken en zo nodig direct met haar door te rijden voor de dekking. Gelukkig was Merel van der Aa bereid mij te helpen. Merel heeft 2,5 jaar geleden een Flatcoat reu bij ons gekocht en komt wekelijk trainen. Nu is ze gastgezin van onze Uppish. Door de honden is er een mooie vriendschap ontstaan en ze vroeg of ze het hele proces van een nestje fokken eens mee mocht maken. Ze wou graag meegaan met bloedprikken en eens zien hoe zo'n dekking gaat en later met de bevalling er graag bij zijn. 
Daar Merel het weekend vrij had gehouden om samen met Keetje op pad te gaan, werden nu de plannen gewijzigd.
Merel kwam vanuit Well naar Epen om Keetje op te halen en van auto te ruilen zodat Keetje tussendoor (bij de dierenarts of zo nodig bij de dekreu) in de bench in de bus kon wachten. Dan vanuit Epen naar Best bloedprikken, waar er eerst nog moeilijk werd gedaan over het aanzetten van apparaat dat de progesteronwaarde bepaald. Uiteindelijk om 20.00u was de uitslag bekend en kreeg Nimble alweer gelijk. De waarde was 11 dus goed om te dekken. Merel is toen met Keetje doorgereden naar Lelystad waar de dekreu ook naartoe zou komen. (Deze woont in een gastgezin in Lelystad maar ze waren die dag in Rotterdam). Tussendoor nog telefonisch contact gehad en wat tips en tricks gegeven. De dekreu eigenaar en de persoon die er nog bij zou zijn, hadden allemaal ook veel ervaring dus ik verwachtte geen problemen. 23.00u was mijn dienst klaar en belde ik of ik nog naar Lelystad zou gaan. De dekreu was net gearriveerd en ze gingen de eerste poging zo wagen. Ik kon naar huis gaan en zou telefonisch op de hoogte gehouden worden. Als ik nog naar Lelystad zou rijden dan zou er weer 3 uur overheen gaan. Om 0.15u kreeg ik bericht, de eerste poging was mislukt. De reu had naast gespoten en ze zouden

2 uur wachten en het daarna opnieuw proberen. Weer wat tips en adviezen gegeven en dan maar hopen dat het daarna wel lukt. Vol spanning hield ik thuis mijn telefoon in de gaten. Toch wel gek om er niet zelf bij te zijn. Eindelijk om 03.00u telefoon dat het gelukt was. Een goede dekking waarbij ze 18 minuten gekoppeld hebben gestaan. Wat een opluchting!
Keetje zou dan met Merel naar huis gaan en in Well logeren en morgen na mijn dienst kom ik haar halen en dan ben ik er met de dekking wel bij. 
Merel nogmaals super bedankt! Roy is enorm blij dat hem deze klus uit handen is genomen.

16.02.18: Nimble begint interesse te tonen en Keetje start met uitdagen.  
Vanmorgen begon Nimble wat interesse te tonen. Bleef wat langer staan om te snuffelen en probeerde af te toe Keetje wat te likken. Hij deed nog geen poging om haar te dekken. Keetje bleef nog niet stil staan met staart opzij, maar begon hem wel al wat uit te dagen. Er is dus iets op komst.
Afspraak gemaakt om morgen dan weer in Best progesteron te bepalen en zo nodig direct door naar Lelystad.

15.02.18:  Onder toezicht met Nimble samen - geen interesse

Dark Devotion Nimble Naiad is een reu die al dekervaring heeft en zich niet gek laat maken door de loopse teven. Nimble toont enkel interesse als een teef ook dekrijp is en nog stelt hij zich dan bescheiden op. Als hij interesse toont en ik "Nee" roep dan stopt hij ook direct. Nimble leeft in onze keuken waar Keetje nu ook al 3 weken verblijft. Als ik er niet bij ben dan zit of  Keetje of Nimble in een bench zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.  Als ik er wel bij ben laat ik de 2 samen los om te zien hoe ze op elkaar reageren. Vandaag negeerde  Nimble  Keetje volledig.  Eens snel van afstand ruiken en weer weglopen. Keetje toonde ook geen interesse en daagde hem nog niet uit.
 

13.02.18: Progesteronwaarde 2.16 en oogonderzoek in orde
Vandaag een wat drukkere dag voor Keetje. Eerst een autorit van 1,5 uur naar Best om daar bloed te laten prikken. Een progesteronwaarde helpt om het juiste dekmoment te bepalen en verhoogd daarmee de kans op zwangerschap.  Naar mijn idee was het vandaag nog te vroeg voor een dekking, maar omdat ik niet helemaal zeker weet of we vandaag op dag 8 of 9 van de loopsheid zitten, vind ik het fijn toch al vroeger het progesteron te bepalen,zodat we zeker zijn dat we het juiste moment niet missen. Nadat het bloed geprikt was, duurt het een uur voordat de uitslag bekend is.
Ook heeft de dierenarts een inwendig onderzoek gedaan om te bepalen of er bij Keetje geen vernauwingen of problemen zijn die een natuurlijke dekking in de weg zouden staan. Gelukkig is hier ook alles normaal.
Vervolgens doorgereden naar Vught, waar we een afspraak hadden voor een nieuw oogonderzoek. Het oogonderzoek is maar 1 jaar geldig en zou voor de dekking opnieuw moeten gebeuren. Eenmaal onderweg hebben we Dark Devotion Wood Whistle ook meegenomen en beide dames opnieuw laten onderzoeken. 
Beide kregen een goeie ooguitslag en zijn vrij van erfelijke oogziekten.
In de wachtkamer ging Keetje zelf op de weegschaal zitten en woog nu 23.8 KG.
Inmiddels was nu ook de progesteronwaarde van Keetje bekend. Deze was nu 2.16, dus inderdaad nog erg laag. Voor het juiste dekmoment is hij 10 of hoger.
Na een kleine wandeling weer 2 uur naar huis gereden. We houden haar even in de gaten en zullen in het weekend opnieuw gaan prikken.

U kunt op de foto klikken om deze beter te bekijken.
 

06.02.2018:  Keetje is loops geworden.
Gisteren merkte ik dat Keetje zichzelf meer aan het likken was dan normaal en doordat we op haar loopsheid aan het wachten waren, werd ze ook dagelijks gecontroleerd. Na controle met een witte tissue was er geen bloed. Dit is natuurlijk maar een momentopname en aangezien ze zichzelf goed schoonhoudt kan het best zijn dat dit toch misschien de eerste dag van de loopsheid was.
Op 06.02.2018 toen ik opnieuw een controle met de tissue deed was er wel bloed zichtbaar en zodoende tel ik 06.02.18 als 1e dag van de loopsheid.
Direct de eigenaar van de dekreu, het gastgezin van Keetje en wat mensen die erg met dit nest meeleven geïnformeerd over haar loopsheid.
Er staat ons een spannende tijd te wachten en u  kunt in dit dagboek de ontwikkelingen van Keetje en hopelijk haar pups volgen.

bottom of page