top of page

Dagboek van het Dutch D’Votion “O-nest” verwacht rond 20-05-20


Fokplan is goedgekeurd door de FRC  - Wij verwachten uit deze combinatie zowel zwarte als leverkleurige pups.

Grace is meerdere malen gedekt door Kane
Echo minimaal 6 pups gezien
Geboorte rond 20-05-20

Mogen rond 25-07-20 het nest verlaten.

Motivatie van het fokplan en achtergrondinformatie kunt u bekijken op de nestpagina-O-nest.
Beide ouderdieren hebben een eigen pagina op onze site waar u meer informatie en foto's van hun kunt bekijken.
 

Grace is begonnen met de bevalling van het Dutch D'Votion O-nest. 

Onze prioriteit ligt nu bij Grace en de pups, dus we zullen later het dagboek verder uitwerken. De komende 24 uur zijn spannend en druk voor ons dus dan zal ik ook niet op mails, appjes, telefoontjes, smsjes, prive messenger, etc reageren. Vanaf maandag zal ik jullie laten weten hoe het gaat en wat de uitkomst is, en zal dan ook contact opnemen met d toekomstige baasjes en mensen van de wachtlijst.

21-05-2020: Dag 61 van de eerste dekking en dag 57 van de laatste dekking. Indien Grace drachtig is van de laatste dekking zijn haar pups nu ook levensvatbaar indien de bevalling zou beginnen, maar er zijn nog steeds geen voortekens dat er iets op komst is. We moeten dus nog even geduld hebben. Vandaag haar goed in de gaten gehouden en in de kraamkamer bij haar gezeten. Heb nu wel mooi het dagboekje van het N-nest kunnen bijwerken. Grace volkomen relaxed en slaapt veel, ik verwacht de pups de komende 24 uur nog niet maar houd haar natuurlijk wel goed in de gaten. Zodra er hier iets veranderd zal ik jullie op de hoogte houden.

20-05-2020:  Dag 60 vanaf de 1e dekking en dag 56 vanaf de laatste dekking. Hier nog alles rustig. De bevalling zal de komende 24 uur nog niet starten. Dat betekend in elk geval dat stel dat de bevalling morgenavond op gang zou komen, en Grace van haar laatste dekking drachtig zou zijn, dan zijn ook die pups vanaf morgen levensvatbaar. Dus welke dekking dan ook gepakt heeft vanaf morgen zitten we altijd veilig!

Als we dan vanaf de laatste dekking tellen tot de 63e dag dan zou ze nog 27 mei kunnen bevallen, dus de komende 7 dagen zullen erg spannend zijn.

Grace eet nog goed en maakt nog een rustige en vrolijke indruk. Heeft nog weinig drang om te graven en likt zichzelf ook nog niet.

Meestal merk je 24 uur voor de bevalling dat de eetlust af neemt, dat ze niks meer willen eten of zelfs braken/kokhalzen als je ze iets wilt aanbieden. Je merkt dan een snellere ademhaling en dat ze indalingsweeën krijgen. Meestal gaat dit samen met onrustig gedrag. Niet goed weten waar ze willen liggen, meer steun zoeken dus aanhankelijker worden, vaak gaan ze als afleiding hun poten en buik likken en (als ze er nog bij kunnen) ook vaak hun vulva om de boel al wat op te weken en soepel te maken. Instinctief willen ze een hol maken, dus gaan vaak graven. Dit graven zorgt ook voor afleiding van hun weeën. Meestal zie je ook een temperatuursverandering. De lichaamstemperatuur daalt eerst helemaal naar 35.5 of 36 en moet daarna weer langzaam stijgen tot de normale temperatuur voordat de bevalling start. Dan hebben ze vaak ook al voorweeën. Dit kan nog eens 24 uur duren voordat de voorweeën overgaan in persweeën. Als een teefje persweeën heeft dan moet de pup binnen 2 uur geboren zijn anders is ingrijpen noodzakelijk. Zodra die pup dan geboren is, kan het weer enige tijd duren, de rest moet weer even indalen, voordat er zich nieuwe persweeën aanbieden. Hoeveel tijd er tussen de geboorte van 2 pups zit is per hond en per bevalling verschillend. Soms komen 2 pups met een tussenpauze van maar 20 minuten en soms zit hier 4 uur tussen. Bij een groot nest van bijvoorbeeld 12 pups kan zo'n bevalling dus lang duren. Ook de uren daarna zijn nog erg spannend en moeten we moederhond en pups nog zeker 24 uur goed in de gaten houden.

Voor wie het leuk vind hier meer info over te lezen kan ook eens dagboeken van eerdere nesten bekijken.

Gister en vandaag heb ik een aantal keren bij Grace haar temperatuur gemeten om een indruk te krijgen van haar normale waarde.
Dinsdag 19 mei om 19.00u Temp 37.75 en om 22.00u Temp. Woensdag 20 mei om 10.00u Temp 37.53, om 13.00u Temp 38,16 en om 16.30u Temp 37.61.
Ik ga haar nu niet meer lastig vallen met "onnodig" meten.
Gister bij de dierenarts een nieuwe spuit Oxytocine gehaald en een nieuw flesje Respirot, zodat we op alles voorbereid zijn en de dierenarts is nog eens op de hoogte van Grace haar laatste ontwikkelingen.
De kraamkamer is al een ruime week klaar, we zullen nog eens alles goed poetsen en zullen nu ook de dekens in de werpkist vervangen voor een met een lichte kleur zodat we ook evt vochtverlies snel kunnen zien.

Haar buik begint wel al meer in te dalen. Eerst had ze 2 grote bulten aan de zijkant en nu begint ze daar wat meer in te vallen en komt haar buik dieper te liggen. Dit is normaal. Er is nu nog veel ruimte in de liezen en des te korter we naar de bevalling gaan des te meer spanning daar te voelen is. Voor nu dus nog niks aan de hand. We hebben wel nog eens nieuwe foto's gemaakt, maar het is moeilijk om op foto te laten zien hoe dik haar buik is.

U kunt op de foto klikken om deze groter te bekijken.

17-05-2020:  Vandaag is de 57e dag van de 1e dekking. Dit wilt zeggen dat als Grace tijdens de eerste dekking bevrucht is dat de pups vanaf vandaag levensvatbaar zouden zijn. Een volledige dracht is 63 dagen, dat zou zaterdag 23 mei zijn. Grace heeft zich 4 dagen laten dekken, dus indien de laatste dekking de bevruchting was, dan verschuift natuurlijk alles 4 dagen.
Grace maakt nog een rustige indruk, heeft soms wat harde buiken die ze weg puft en begint buiten wat meer te graven, maar over het algemeen is ze nog kalm. Alles is klaar, we houden haar goed in de gaten en ze word lekker verwend. We gaan een spannende week tegemoet.

14-05-2020:  Grace haar buik groeit goed en Grace geniet van alle aandacht. Ze heeft een kussen voor de werpkist en naast de kist liggen, maar gaat ui zichzelf nu al graag IN de werpkist liggen. Het is wel fijn dat ze dit nu al als haar favoriete plekje ziet, dan is het straks ook niet vervelend om daar te moeten bevallen. Met de dierenarts vandaag alles geregeld voor het geval dat Grace in het weekend zou bevallen en er toch complicaties zouden zijn, dus dat is ook een rustgevend idee dat alles geregeld is. Het is nu afwachten en Grace verwennen.

12-05-2020:  Foto's gemaakt van Grace haar buik, en dan te bedenken dat ze nog ruim 10 dagen te gaan heeft en de laatste dagen groeien ze het meest.

Zondag 10-05-2020, met moederdag is Grace ingetrokken in haar kraamkamer.
Alles is grondig gepoetst en alle dekens, vetbedden en handdoekjes zijn gewassen. Alles staat klaar voor als Grace haar bevalling zou starten. In principe zijn we er klaar voor, maar het zou nu nog te vroeg zijn.
Grace is meerdere keren gedekt, maar gerekend vanaf de eerste dekking zouden de pups zondag 17 mei levensvatbaar zijn (57 dagen oud) en zou ze 23 mei de volledige dracht van 63 dagen hebben volgemaakt.
Maar Grace liet zich 4 dagen dekken, dus stel de laatste dekking heeft gepakt dan verschuift alles 4 dagen. Het gaat dus een spannende tijd worden, maar we zijn goed voorbereid.
Zodra Grace bevallen is zal ik hier een berichtje plaatsen en contact opnemen met de mensen van de wachtlijst.

22-04-2020:  Grace had alle voortekens die erop wezen dat ze drachtig is, maar het is toch fijn nu dit middels een echo bevestigd is.
De dierenarts heeft minimaal 6 pups geteld. Het exacte aantal is voor mij niet belangrijk, dat zien we wel met de bevalling. Vaak word op een echo fout geteld omdat pups bewegen en er dan sommige pups dubbel geteld worden of juist gemist worden en als je dan uitgaat van een bepaald aantal geeft dit alleen maar stress bij de bevalling. Dat ze drachtig is, is dus een feit. Nu is het nog even spannend hoeveel pups we krijgen en wat dan de verdeling in kleur en geslacht zal zijn. Aan Grace merken we dat ze meer rust neemt en dat ze ochtend-misselijk werd, dus ze krijgt al een tijdje voor de nacht een extra (kleine) maaltijd. Dit gaat goed, ze heeft niet meer moeten braken en maakt verder een tevreden indruk. Wel zien we dat ze al wat zwaarder geworden is. Toen we progesteron lieten prikken, VOOR de dekking woog Grace 29,5 kg. Ze is nu dus 2 kg zwaarder als voor de dekking.

Ze werd altijd al verwend en dat gaat natuurlijk nu gewoon door. U kunt op de foto klikken om deze groter te bekijken.

 

 

 

 

04-04-2020:  Het gastgezin van Grace kwam even langs om Grace te laten zien. Het gaat allemaal goed met haar en ze merken dat wel dat Grace wat kalmer / sloomer / luier is als normaal. Dit zie je wel vaker als teefjes drachtig zijn, dus was wel blij met dit nieuws. Verder wel alles goed besproken of er geen andere reden hiervoor is zoals ziekte, maar gelukkig zijn er verder geen afwijkingen of koorts. We moeten nog even geduld hebben om het zeker te weten.

ECHO.jpg

26-03-2020:  Grace heeft nog een leuke ochtendwandeling met ons gemaakt en samen met Lieke in de zandbak gespeeld en in de middag is ook Grace weer terug naar haar gastgezin in Maastricht gegaan. Zij zijn op de hoogte wat Grace wel en niet mag en zullen mij regelmatig een update sturen.

25-03-2020:  Grace kan er maar geen genoeg van krijgen en staat zich nog steeds uit te sloven voor Kane. Kane heeft haar ook vandaag weer gedekt (en dus inmiddels best al wat dekervaring opgedaan) maar goed is goed. Ik heb besloten het hierbij te laten en Kane terug te brengen naar Merel van der Aa die in Well woont. Merel is gastgezin van Uppish, dus moeder en zoon zijn weer samen. Daar aangekomen heb ik eerst Uppish even bijgeknipt zodat zij er weer netjes uit zag. Vervolgens zijn we met Kane, nestgenoot/zus Polly, moeder Uppish, Merel, Lieke en ikzelf een fijne wandeling gaan maken waar we nog een paar leuke foto's hebben gemaakt van Uppish met haar zoon en dochter.

23-03-2020: Opnieuw een geslaagde ochtenddekking en Merel besloot naar huis te gaan en Kane bij mij te laten. We zouden zien hoe lang Grace de dekking nog toe laat en als ze aangeeft dat het genoeg is dan zou ik Kane weer terug brengen.

 

22-03-2020: In de ochtend nadat iedereen verzorgd was gingen we een nieuwe dekpoging doen tussen Grace en Kane. Dit keer wist Kane beter wat de bedoeling was en binnen 10 minuten zaten de 2 weer gekoppeld. Opnieuw een goeie dekking. Overdag zijn we nog nieuwe foto's van Kane en Grace gaan maken, die in het fotoalbum van hun eigen pagina zijn toegevoegd. In de avond opnieuw gedekt en ook weer gekoppeld.

 

21-03-2020: In de ochtend opnieuw progesteron laten prikken. Vervolgens naar het lab in Hoensbroek gebracht en 3 uur later kregen we bericht dat de waarde 9,2 was en Grace dus vanaf vanavond gedekt zou kunnen worden. We hadden een dekreu in gedachten die in Duitsland woont, maar vanwege het Corona virus is het onzeker of die reis kan doorgaan. Daarbij had ons dochtertje sinds gister koorts (Temp 39.85) en had ik ook griepklachten. Met de strenge grenscontrole is het onzeker of we dan op tijd bij de dekreu aankomen, daarbij wil ik niet het risico lopen iemand aan te steken, en wat als ik daar 2 dagen voor de dekking moet blijven en ik ontwikkel zelf koorts en kan dan misschien niet meer terug. Kortom teveel risico. Kane was onze reserve reu (die we eigenlijk in de planning hadden voor het 2e nestje met Grace, zie info op de nestpagina) maar nu toch de plannen gewijzigd en hem voor het eerste nestje inzetten. Merel (het baasje van Kane) gebeld en zij wou wel naar ons toekomen en hier logeren. Super fijn!
 

In de middag kwam Merel met Kane aan en nadat zowel Grace als Kane goed uit waren geweest gingen we een eerste dekpoging proberen.
We doen dit bewust in de kennel (oude paardenstal die is opgeknapt), zodat Kane leert dat hij alleen daar toestemming heeft om te dekken en dus niet nerveus gaat doen als hij in de toekomst loopse teefjes op ons terrein ruikt.  Hij komt wekelijks voor jachttraining en blijft ook regelmatig logeren dus het is fijn als hij weet dat alleen gedekt word in die ruimte. 
In de paardenbox is genoeg ruimte voor Grace en Kane hun voorspel, maar niet teveel ruimte zodat we er zelf ook snel bij kunnen om ze vast te houden of zo nodig ondersteunen. Het is er een aangename temperatuur, we staan er droog, er zit een anti-slipvloer in en ook wij kunnen er zitten als het lang zou duren.

De eerste dekpoging was Kane nog onervaren en klungelde wat aan. Grace probeerde hem duidelijk te maken wat de bedoeling was, maar helaas Kane "schoot langs". We besloten Grace en Kane weer een paar uur apart te zetten en rust te geven en het dan laat in de avond opnieuw te proberen. Dat ging beter en nu zaten de 2 ook gekoppeld. Een geslaagde dekking dus.

bottom of page