Dagboek Dutch D’Votion “NOBLE-nest” geboren op 09-03-20

3 zwarte reuen en 3 zwarte teefjes

Fokplan goedgekeurd door de FRC.

We hebben een groepsapp aangemaakt voor toekomstige baasjes waar ik dagelijks een update plaats met foto's en filmpjes.
Het dagboek proberen we ook wekelijks bij te houden voor andere mensen die het leuk vinden om het nestje te volgen.

 

 

Update 17-05-2020:  Het Noble nest is 9 en 10 mei naar de nieuwe baasjes vertrokken en ze maken het allemaal goed. We hebben inmiddels leuke berichtjes, foto's en video's ontvangen en ze zijn allemaal super terecht gekomen. Vannaf 28 mei zijn er weer 5 Noble's samen voor de puppycursus. 
Voodoo woont te ver weg maar kan via what's app met ons meetrainen en wilt een paar keer in het weekend een losse les komen nemen dus ook die zien we nog terug. 

Hieronder het dagboekje samengevat van 1 mei tot vertrek, met onderaan ook het fotoalbum waar alle foto's van die periode in staan.Door op de foto te klikken kunt u deze groter bekijken en doorklikken naar de volgende foto.

1 t/m 10 mei -2020:  Tot de puppytest train ik bewust niet met de pups omdat ik hun karakter en aanleg wil testen en niet het aangeleerde gedrag. Maar nadat de puppytest geweest is en ze antistoffen hebben van hun 1e vaccinatie kan hun brede training beginnen. Meestal start ik in de ochtend met een groepstraining. Dan neem ik alle pups met een aantal volwassen honden mee en mogen ze gaan verkennen. We oefenen dan het commando "Vrij" Plasje en poepie doen,  ze leren komen op de fluit en we zoeken dan verschillende soorten terrein op. De ene keer gaan we naar de tuin en lopen we door het bosje en kunnen spelen in de struiken zodat ze leren met begroeiing om te gaan, de andere keer gaan we naar de vijverweide waar ze kennismaken met water en ook met begroeiing zoals stukken hoog gras, bramen of brandnetels, weer een andere keer gaan we naar de grote weide waar ook heuvels zijn met begroeiing, stukken met hoog gras, stukjes bos, greppels waar ze leren opletten waar ze lopen en hun probleemoplossend vermogen kunnen trainen en vooral leren opletten waar "de baas is". Inmiddels hebben ze met alle volwassen honden contact gehad en ook een paar andere rassen ontmoet, waarvan ik weet dat de honden zeer sociaal zijn en goed gevaccineerd zijn. Ze maken ze kennis met gevlekte honden, witte honden, honden met lange vacht, korte vacht, krulvacht, enthousiaste types en terughoudende types, alles komt aan bod.

Na hun gezamelijke "Vrij" training waar ze dus veel indrukken opdoen en wat energie kwijt kunnen, neem ik ze mee in huis waar ze huistraining en benchtraining krijgen. Na 2 a 3 uurtjes rust in de bench, gaat de bende eerst weer samen vrij om plasjes te doen en na 10 minuten vrij te zijn geweest, gaan ze dan terug in de puppyruimte (hier hebben ze een binnenverblijf en buitenren) Daarna begint hun individuele training. Baasjes hebben me doorgegeven wat de roepnaam van hun pup gaat worden, zodat ik ze deze al kan gaan aanleren, (het fluitje kennen ze ook al goed) verder hebben me de baasjes doorgegeven welke commado's ze willen gaan gebruiken zodat ik deze ook al kan toepassen bij het oefenen met aan de riem te lopen, zitten blijven en het apporteren. We hebben van bijna elke training filmpjes gemaakt (met uitleg) voor de baasjes die ik via de groepsapp aan hun verstuurde zodat ze al kunnen meetrainen en zien wat hun pup leert. De baasjes leren dan zelf ook hoe ik ze iets leer, waarom, de timing van belonen en straffen en hoe ik dit doe. Nadat alle pups individuele training hadden, mogen ze dan weer samen een half uurtje vrij en komen dan weer in huis voor hun huistraining en benchtraining. Ook Lieke en de andere honden helpen mij goed met deze brede socialisatie.

op 06-05-2020 zijn we met alle pups naar de chipper geweest. Normaal komt de chipper aan huis, maar i.v.m. Corona moesten we ons nu met alle pups in Echt melden. Er was vooraf doorgegeven dat ik de pups en papieren moest afgeven en niet met de pups mee naar binnen mocht, dus dit vond ik wel erg spannend en was ook wel een beetje bezorgd of dit allemaal wel goed zou gaan, maar gelukkig hebben we het allemaal overleefd.
Met een wagen volgeladen gingen we op pad. 2 Benches met 7 pups, een hondenkar (omdat ik dacht dat ik de pups daarin moest vervoeren, maar dit bleek achteraf niet nodig, een tas met papierkraam voor de chipper, Loesje (onze Teckel, de moeder van Fientje) moest nog DNA-afname krijgen dus moest ook mee, Lieke moesten we meeslepen, met natuurlijk haar verzorgingstas en dan nog een tas met extra vetbedden, handdoeken, keukenrol voor het geval dat de pups onderweg een ongelukje kregen. Gelukkig wou een vriendin ons met haar auto brengen zodat ik niet zelf moest rijden en de boel achterin in de gaten kon houden, maar goed ook want ik weet niet of alles in onze eigen auto gepast zou hebben. Willie alweer enorm bedankt voor alle hulp!
De pups had ik thuis extra vroeg gevoerd en een half uur voor vertrek ben ik met ze door de wei gaan wandelen zodat ze goed moe waren en allemaal tijd hebben gehad om te plassen en poepen. In de auto ging het prima, op de heenweg waren ze allemaal wakker maar over het algemeen stil, af en toe een klein piepje, maar niet noemenswaardig. Bij de chipper werd dan wangslijmvlies afgenomen om hun DNA profiel te kunnen maken en werd hun chip geplaatst waardoor de stamboomnaam gekoppeld werd aan de pup, daarna allemaal weer terug in de auto. Pups vielen meteen in slaap, we zijn zelfs nog door de Mac Drive gegaan maar pups hebben gewoon rustig verder geslapen. Hoewel teefje roze lag er heel charmant bij, gevaarlijke pup denk ik :-)

Thuis aangekomen weer allemaal lekker vrij en daarna brokjes voor allemaal. Ze hebben het super gedaan.

Hieronder een lijstje met de merkjes en de stamboomnamen:

Reutje wit         =      DUTCH D'VOTION NAMED NOBLE        =  roepnaam Sammy

Reutje groen    =      DUTCH D'VOTION NUZZLE NOBLE       =  roepnaam  Bassa

Reutje blauw    =     DUTCH D'VOTION NON-STOP NOBLE   =  roepnaam  Voodoo

Teefje oranje    =     DUTCH D'VOTION NICE AND NOBLE     =  roepnaam  Noble 

Teefje zalm      =     DUTCH D'VOTION NEATLY NOBLE         =  roepnaam  Polly

Teefje roze       =     DUTCH D'VOTION NAUTHY NOBLE       =  roepnaam  Maya

Ook de laatste dagen dan nog flink geoefend met brede socialisatie en individuele trainingen.

Dan de contracten definitief maken nu pas de stamboomnamen, NHSB-nummers en chipnummers bekend zijn, laatste info verstrekken aan de baasjes, alle spullen klaarleggen en maken voor vertrek en dan nog een nieuwe socialisatie voor de pups die vertrekken, want deze pups maken kennis met het trimsalon.  De pups worden nog fijn gewassen voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan, ook dit ondergingen ze prima, er waren een paar die er zelfs van genoten en bijna in slaap vielen tijdens hun massage. Tja en dan komt het moment van loslaten. Met de baasjes nog eens samen de contracten punt voor punt doorgenomen, laatste vragen beantwoord, samen nog een training met hun pup gedaan, nog even rennen met de nestgenootjes en dan het afscheid.

Iedere keer weer een moeilijk moment waar ik toch een traantje moet laten, het went nooit, maar ik weet dat ze het allemaal goed gaan krijgen en heb leuk contact met hun baasjes en er alle vertrouwen in. Nu gaat het grote avontuur beginnen, maar gelukkig zie ik er 5 alweer over 2 weekjes voor de eerste puppycursus.

Fotoalbum van 29-4 tot vertrek naar hun baasjes. klik op de foto om deze groter te bekijken.

30.04.2020: Ook voor de teefjes is nu bekend welke pup naar welke baas gaat. Mag ik jullie voorstellen aan Noble, teefje oranje blijft thuis.

We hebben ook meteen foto's gemaakt van de 3 generaties. Noble hier 8 weken oud, moeder Dutch D'Votion Cute Challenge 7 jaar oud en oma Dutch D'Votion Ambitious Angel 10 jaar oud.

29-04-2020:  Nu de puppytest geweest is worden nog eens alle pups opnieuw in showstand beoordeeld en word gekeken naar hun gangwerk en alle kleine details vergelijken om te beoordelen wat de beste match baas-pup is. Bij de reutjes waren we er snel uit maar bij de teefjes duurde het iets langer omdat ik zelf maar moeilijk kon kiezen. Alle 3 de teefjes hebben een andere bouw en een ander karakter. De reu-eigenaren weten dus al welke pup ze krijgen voor de teefjes is het nog even spannend.

Foto's van teefjes: links roze - middel zalm - recht oranje.  

Foto's van reutjes: links wit - midden blauw - rechts groen.

27-04-2020: Noble nest precies 7 weken oud.
Normaal komt de Flatcoated Retriever Club als de pups 7 weken oud zijn een puppytest doen om de  karakters en aanleg van de pups te testen. Dit is natuurlijk een momentopname en wij hebben vaak zelf al een goede indruk van de verschillen in karakter door de dagelijkse verzorging. Ik let er ook op hoe de pups reageren als ze de eerste keer andere voeding krijgen, hoe hun reactie is tijdens de weegmomenten, met nagels knippen of ontwormen, de eerste ontmoeting met voor hun vreemde honden, nieuwe ruimtes of omgeving ontdekken, etc. Maar toch is het leuk als de puppytest dan nog gedaan word, zodat ik mijn algehele indruk, samen met de gegevens van de puppytest, plus mijn indruk van het showen allemaal kan gebruiken om te kijken welke pup met welke baas de beste match vormt.
Helaas kan de FRC nu i.v.m. Corona geen puppytesten doen. Na 20 jaar Flatcoat nestjes te verzorgen en hun puppytesten te observeren kan ik die testen dromen en heb dus een vriendin gevraagd me te helpen. De tester moet voor de pups een onbekend persoon zijn en de test word gedaan op een voor hun onbekend terrein. Het is dan fijn als ik dan alle pups van een afstand kan observeren en vergelijken. Gelukkig was Angelique van Neer zo lief om mij te helpen. Nadat alle spullen waren klaargelegd en Angelique alle instructies had gekregen ging zij haar best doen om voor mij de pups te testen. Angelique is geen ervaren puppytester maar gewoon een vriendin, (die inmiddels haar 3e Flatcoat van bij ons heeft) die meestal overladen word met "hondenpraat" maar wel iedere keer weer voor mij klaar staat. Angelique super bedankt, je hebt het geweldig gedaan! 

Vanaf nu mogen de pups dus ook in de tuin en het terras op verkenning gaan. Na de puppytest zijn ze ook allemaal bij de vijver geweest en daarna weer in huis benchtraining.

26-04-2020: Ook vandaag hebben de pups weer hun halsbandjes om, lekker ravotten in de puppyweide, huistraining en benchtraing. Hieronder wat foto's van de huis- en benchtraining. Reutje blauw bewijst weer wat voor clowns de Flatcoats zijn. Zoveel plaats in de bench, maar dit was volgens hem de fijnste manier om te liggen. Zijn poten zijn in elk geval uit de bench.

25-04-2020:  Nieuw speelgoed in de puppywei. Het bekende tunneltje is altijd een groot succes! Erdoor rennen, ertegen springen en hem omrollen, en sommige die hem proberen te apporteren ;-) allemaal reuzespannend en ze maken zich goed moe met al deze nieuwe indrukken.


Om vervolgens in de keuken wat "huistraining" te krijgen. Ze mogen dan 15 minuten los in huis lopen om de boel te verkennen en ontdekken. Het vliegengordijn is natuurlijk favoriet, de kast in de gang waar ze hun spiegelbeeld in zien is heel spannend, de kussens waar ze heerlijk op kunnen relaxen  zijn heerlijk en dan na hun kwartiertje ontdekken, weer allemaal naar buiten voor een plasje, vervolgens weer allemaal naar binnen maar nu per 3 of 4 in de bench voor benchtraining. Ze blijven dan 2 uurtjes in de bench terwijl ik wat kan stofzuigen, poetsen, koken, de normale huiselijke dingen. Ook leren ze omgaan met de afleiding van de andere volwassen honden die wel vrij mogen lopen en natuurlijk ons dochtertje Lieke die regelmatig met speelgoed of eten langs loopt. De eerste 20 minuten flink protest, maar daarna allemaal in slaap gevallen. Vanaf vandaag gaan we dit dagelijks bijhouden en krijgen ze tot hun vertrek minimaal 1 sessie benchtraining in huis.

Hieronder wat foto's tijdens hun speeltijd in de puppyweide

24-04-20:  De pups hebben allemaal halsbandjes om gekregen om alvast te wennen dat er soms wat om hun nek zit. Ze hebben ook nog hun oorspronkelijke wasco merkjes.

23-04-2020:  Tijd voor een nieuwe update op onze website. De baasjes zitten natuurlijk in de groepsapp dus hebben tussentijds al veel info, foto's en video's ontvangen, maar naarmate de pups ouder worden zijn we ook meer met de pups bezig. Met ons dochtertje thuis lukt het dan niet zo goed de website wekelijks bij te houden  en zal ik nu even een inhaalslag maken tot 6-4-20 waar onze laatste update was.

Foto's van 21- 22 en 23 april

22-04-2020:  De pups zijn 6 weken oud en de dierenarts kwam langs om alle pups te controleren en  vaccineren. Ze hebben zich allemaal keurig gedragen. Gelukkig was ook alles in orde. Geen navelbreukjes, geen afwijkingen, alleen reutje wit had nog niet beide testikels ingedaald. Reutje blauw en groen wel. Dat de testikels op deze leeftijd nog niet allebei zijn ingedaald is niet verontrustend, het is in het paspoort genoteerd en zal met 9 weken oud opnieuw beoordeeld worden. 

 

Ook hebben de pups vandaag een ritje gehad in de puppykar ter voorbereiding op het bezoekje aan de chipper. Normaal komt de chipper aan huis, maar nu ivm Corona, zullen wij ons met alle pups naar Echt moeten verplaatsen. Gelukkig heb ik goede hulp van Lieke om de pups wat te socialiseren.
 

21-04-2020:  Puppyweitje achter de kennel is nu helemaal puppyproof. De "nieuwe" hekwerken en poorten staan nu 2 jaar, maar er waren toch soms vindingrijke pups die zich net tussen de bestrating en de poort door perste om met de volwassen honden te spelen. Door de nieuwe balken is nu echt alles pupyproof en is ontsnappen echt niet meer mogelijk. 

20-04-2020:  Het eerste nest van Keetje, het Dutch D'Votion JOY-nest is vandaag jarig en 2 jaar geworden. Hiep hiep hoera voor de half- broers en zussen van het Noble nest.

18-04-2020:  De pups zijn 5 weken en 5 dagen oud. Vandaag hebben we opnieuw portretfoto's van iedere pup gemaakt om jullie hun hoofdjes en verschillende uitdrukkingen te tonen. Ook hebben we ze voor de eerste keer in showstand gezet. In deze stand kunnen we hun bouw het beste beoordelen. Deze beoordeling gebeurd tussen 7 en 8 weken oud dus ze zijn nu nog te jong voor een beoordeling. De eerste keer dat de pups in showstand worden gezet moeten ze vaak wennen aan op een tafel staan (hoogte) wennen aan het Danoontje dat ze nooit eerder gehad hebben, het is dus wennen aan de smaak maar ook leren likken uit een bakje. Verder spelen weersomstandigheden en omgevingsgeluiden ook mee. Vaak zie je dat de pups de eerste keer wat gespannen en angstig zijn. Eerder onzeker wat er gaat gebeuren. Ze vinden het spannend. Hierdoor trillen ze soms, trekken hun nek soms wat in, leunen naar achter, staartacties doen gekke dingen, maken soms bolle rugjes en door al die gekke houdingen verliezen ze soms hun balans. Des te vaker ze dit doen, des te zekerder ze staan. Ze hoeven dan niet meer gespannen of angstig te zijn want ze weten dan dat er niks engs gebeurd en vinden het leuk om aandacht en lekkers te krijgen. We oefenen dan ook dat ze wennen aan het betasten en aan het verzetten van pootjes. Deze trainingen zijn heel kort. Precies net zo lang tot het Danoontje op is en dan mogen ze weer vrij, om deze manier blijft het leuk voor ze en kunnen we rond 7 weken oud wel een beoordeling doen. Ondanks dat het vandaag de eerste keer was, en dus nog erg spannend voor de pups, vond ik dat ze het toch al aardig deden en ben tevreden over het algemeen beeld. Hieronder zal ik per pup dan even een fotoalbum plaatsen. We hebben hun eerste showervaring ook gefilmd en deze filmpjes zijn te vinden op facebook.

15-04-2020:  De pups zijn onder begeleiding in de kippenren geweest. Nu niet allemaal tegelijk want dan heb ik ogen en handen tekort maar per 2. Daar hebben ze ook kennis gemaakt met de kuikens die 1 dag oud waren.

 

13-04-2020:  De pups van het Noble-nest zijn vandaag 5 weken oud en houden hun binnenverblijf overdag al goed schoon. Ze kunnen dan zelf naar de buitenren lopen om daar hun behoefte te doen (en doen dit ook al goed). Om 23u sluiten we het luikje en moeten ze dus in het binnenverblijf blijven tot 6.45u. Dan vinden we in de ochtend wel nog eens ongelukjes maar ook dit gaat steeds beter. Sowieso houden ze de bench en de mand schoon, als ze tijdens de nacht of vroege ochtend toch poepen doen ze dit wel vaak voor het luikje waar ze normaal naar buiten kunnen.

Met 5 weken oud word hun wereld ook weer een beetje groter. Vandaag leerde ze kennismaken met gras, modder, zand, bomen, brandnetels, hulst(haag),  zien, horen en ruiken kippen op afstand en ook andere honden. Tot nog toe kennen ze alleen moeder Keetje en "Tante Loesje" maar vanaf nu mag Polly samen met hun vrij lopen om te spelen (zij heeft geen melk dus zal weglopen of corrigeren als ze toch proberen te drinken) en ze zien, horen en ruiken de rest van de roedel achter het hek, geleidelijk zullen we ze een voor een aan hun introduceren zodat ze ook leren dat niet iedere hond hetzelfde reageert en leren wat hondentaal is. Denk aan waarschuwingen zoals weglopen, negeren, grommen, lip optrekken, haren rechtop zetten, staartacties, dit soort dingen, maar natuurlijk ook vriendelijke signalen en spelen.

Verder gebruik ik het fluitje om ze te roepen en lokken en daar reageren ze ook al goed op.
Het is haast onmogelijk als ze vrij lopen om foto's te maken want je moet goed opletten waar je je voeten neerzet. Met Fientje meegeteld zijn het 7 pups die alle kanten oprennen, maar ook heel graag je voeten volgen en aandacht willen. Sta ik stil en negeer ze, dan gaan ze zelf op verkenning en nemen wat afstand, maar zodra ik beweeg stormen ze allemaal op me af. Zodra ik buk of probeer op ooghoogte een foto te nemen, word ik besprongen door 7 pups en soms denken Polly, Keetje en Loesje ook dat ze daaraan mee moeten doen. Een haast onmogelijk taak. Ik heb geprobeerd jullie een indruk te geven van de omgeving en alle nieuwe indrukken die ze kunnen opdoen. De pupjes zullen ook nog apart op de foto worden gezet.

Vandaag waren de mama's Keetje en Loesje ook mee met de andere honden voor de grote wandeling, voorheen liepen ze een aangepast rondje.
Nog even een groepsfoto gemaakt en toen viel me op dat ik toch snel weer moet beginnen met trimmen. Polly, Lady en Kane zijn in februari getrimd net voordat ze op show gingen en ook Keetje was keurig geknipt naar Denemarken vertrokken om haar lover te bezoeken, maar inmiddels zijn alle vachten weer goed gegroeid en zal dus vanaf morgen starten om weer iedereen netjes bij te knippen. Op de foto nog de ongetrimde versie.

12-04-2020:  12 april is een bijzondere datum, dit is onder andere de dag dat ikzelf jarig ben. Op 12 april 2000 fokte mijn moeder haar eerste nestje onder de kennelnaam Dark Devotion. Dat nestje werd dus op mijn verjaardag geboren en ik mocht op mijn 12e verjaardag helpen met de bevalling en verzorging van die pupjes. Precies 10 jaar later fokte ik zelf mijn eerste nestje dat afkomstig was uit de Dark Devotion lijn. Hoe bijzonder is het dat ook dit nest weer op mijn verjaardag geboren werd. Dutch D'Votion Ambitious Angel is het teefje dat ik uit het nestje van 12-04-2010 heb aangehouden. Inmiddels is Angel alweer 10 jaar oud en ik hoop dat we nog lang samen onze verjaardag mogen vieren. Angel is de oma van het N-nest.

11-04-2020:  Lieke wou graag muziek maken voor de pupjes en heeft haar piano dus in de puppyren gezet en daar een mooi concert gegeven. De pups lagen allemaal buiten toen dit spektakel begon, maar na de eerste paar noten vluchtte toch bijna alle pups angstig naar binnen. Lieke bleef vrolijk doorspelen en toen kwamen de gevluchte pups toch weer voorzichtig bij het luikje kijken of de kust veilig is en weer iets later toch op verkenning in de buitenren. Na 10 minuten rende alle pups vrolijk rond, maar moest Lieke vluchten voor hun scherpe tandjes en nagels. Lieke heeft daarna nog een aantal concerten gegeven buiten de puppyren waar het voor haar veiliger was.
Op Facebook staat ook een filmpje van deze eerste reactie van de pups. U kunt dit vinden onder Michelle Noteborn.

10-04-2020:  Het is bijna Pasen en in deze moeilijke tijden van Corona, leek het me leuk wat vrolijkheid te brengen. Wie word er nu niet blij van puppyfoto's?  De pups zijn nu 4,5 week oud en we hebben geprobeerd om van iedere pup leuke portretfoto's te maken.

1/5

07-04-2020:  De pups krijgen deze week bezoek van hun toekomstige baasjes (natuurlijk volgens de richtlijnen van RIVM) en verder zorgt ons dochtertje Lieke voor een ruime socialisatie. Een aantal pups hebben een ritje in haar kinderwagen mogen maken (natuurlijk onder begeleiding) en verder stept Lieke veel langs de puppyren, komt ook regelmatig met haar fietsje of traktor langs, dus de pups raken al gewend aan verschillende geluiden en snelle bewegingen. En niet alleen de pups worden door Lieke bezig gehouden, als ik even snel naar de wc was en weer naar buiten kom, tref ik Keetje met Lieke op de trampoline aan. Het moet niet gekker worden. Die 2 zijn echt dikke maatjes.
Hieronder weer een klein fotoalbum. Door op de foto te klikken kunt u deze groter bekijken.

1/1

06-04-2020:  Het NOBLE-nest is 4 weken oud. Afgelopen week hebben ze veel indrukken opgedaan. Gestart met pap voeren, weegmoment en kleurtjes bijwerken, ontwormen, nagels knippen, van vloeibare pap naar robuste pap, verhuizing binnenverblijf, droge brokjes eten, kennismaking buitenren, vlees eten, iedere dag wel wat nieuws. Vanaf nu krijgen ze dagelijks bezoek van toekomstige baasjes, onszelf, Teckel Loesje en puppy Fientje en geven we ze verder een paar dagen "rust" om gewoon te spelen en te genieten van hun nieuwe verblijven. In de ochtend gaat het luikje open en dan kunnen ze dus zelf kiezen of ze in het binnenverblijf of in de buitenren willen zijn. In de avond zetten we ze wel binnen met het luikje dicht. Over een paar dagen zullen we ze dan kennis laten maken met het puppyweitje waar ze ook gras, takjes, blaadjes ontdekken en weer een nieuwe ruimte hebben om te verkennen.
 

Normaal gesproken zouden we met 4 weken oud een nestdag organiseren, waarop alle toekomstige baasjes tegelijk uitgenodigd waren om elkaar te ontmoeten, met de pups te knuffelen, foto's te maken, pups te voeren, als de pups slapen zouden we een vragenronde doen. Vaak hebben mensen dezelfde vragen dus dan kon ik alle informatie aan de hele groep geven. Kon wat voorlichting geven over welke spullen of materialen handig zijn om aan te schaffen. Zou wat trainingsadvies kunnen geven en of laten zien, kon dit ook laten zien met pup Fientje en wat oudere honden van mij. Dan konden de mensen daarna weer met de pups knuffelen en en spelen. Daarna zouden mensen dan nog individuele afspraken kunnen maken als ze de pups nog vaker zouden willen bezoeken. Maar helaas vanwege het Corona virus kon deze dag niet doorgaan. Heel jammer!
Nu besloten de toekomstige baasjes dan ieder apart te laten komen, met de voorgeschreven regels van de overheid en zal dan wat video opnames maken om de baasjes toch alle info te geven.

​​​​​​​​​

05-04-2020:  De pups eten inmiddels geen pap meer maar droge brokjes en kregen vandaag ook hun eerste vlees-maaltijd van Dego-meat. Ook dit hebben ze goed opgegeten. Vanaf nu krijgen ze 1x daags vlees en 4x daags brokjes. We proberen nu Keetje haar melkproductie te stoppen, dus de pups mogen na elke maaltijd heel kort even drinken om de druk bij Keetje eraf te halen, maar we hopen zo binnen een paar dagen af te bouwen.

04-04-2020:  De pups hebben gister overdag en de helenacht kunnen wennen aan hun nieuwe binnenverblijft. Het bevalt ze er goed en er heeft al zelfs 1 knappert in de bak met zaagsel gepoept. Vandaag word hun wereld weer iets groter en mogen ze ook de buitenren verkennen. Het is zo'n prachtig weer, ideaal om hun eerste stapjes in de zonneschijn te zetten. Natuurlijk is er ook voldoende schaduw. We hebben het luikje dicht gelaten zodat ze niet weer naar binnen konden lopen (waar het vertrouwt is), maar echt op ontdekking moeten gaan en buiten leren wennen. We zijn er de hele dag bij gebleven dus konden ze goed in de gaten houden.

03-04-2020:  De pups eten allemaal heel netjes hun papje en hebben ook geen last meer van hun ontworming dus kunnen vandaag verhuizen naar de puppyruimte waar ze meer plaats hebben om te lopen, spelen, ontdekken en waar hun zindelijkheidstraining start.

In de ruimte liggen op de grond vetbedden met daarop dekens zodat het lekker warm is en ze ook beter grip hebben met lopen. Verder staat er een grote mand, een bench, een bakje met zaagsel waarin ze moeten leren hun behoefte te doen en een drinkbak met maar een klein laagje water (zodat ze er ook niet in kunnen verdrinken mochten ze erin vallen). Het deurtje van de bench blijft open dus ze kunnen nu zelf kiezen of ze in de bench, in de mand of gewoon los in de ruimte willen liggen. Pas als ze wat ouder zijn starten we met benchtraining waar het deurtje dicht blijft.

Hieronder weer een fotoalbum. Door op de foto te klikken kunt u deze groter bekijken.

Op 01-04-2020 (geen grapje) hebben we nog eens alle pups gewogen, hun ontworming gegeven en de nagels geknipt. De ontworming gebeurd normaal met 2 weken oud, maar vanwege de Corona crisis kon dit niet op tijd geleverd worden, dus zullen ze dit een weekje later krijgen. Door de omschakeling van moedermelk naar pap moeten de darmen wennen en kunnen de pups wat meer krampen krijgen. Van de ontworming kunnen ze ook krampjes krijgen dus ik wil dit niet tegelijk doen. Nu de pups 2 dagen pap hebben gehad en de darmen gewend zijn kunnen ze hun ontworming krijgen.
Ze krijgen nog steeds hun papje en eten al heel netjes. Fotoalbum hieronder.

30-03-20: Het NOBLE-nest is 3 weken oud. Ze lopen nu al goed en experimenteren ook goed met geluidjes maken. Ze piepen, grommen, blaffen en maken kleine geluidjes van genot. Ze reageren ook al goed als ze geluiden horen. Verder zien ze nu ook goed en gaan elkaar aftasten met pootjes of hun bekje. Vanaf 30-3-20 zijn de pups 3 weken oud en zijn we gestart met het maken van pap. Dit is de eerste dagen meestal een bende. Ze moeten wennen aan de structuur, dat ze moeten likken in plaats van zuigen en wennen aan de smaak. Verder moeten ze nog wat "tafelmanieren" leren, zodat ze niet de voerbakjes omgooien. De eerste dag is meestal de grootste bende en dan leren ze al snel bij. Na hun papje mogen ze nog 10 minuten buiten de kist rondlopen om nog wat indrukken op te doen en zich moe te maken. Vervolgens weer in de werpkist waar ze dan een toetje bij mama Keetje krijgen en daarna dan weer lekker gaan slapen.

Hieronder weer een fotoalbum vanaf

23-03-20:  Het NOBLE-nest 2 weken oud. Rond de 11 dagen oud begonnen de oogjes open te gaan. Ook de nageltjes groeien hard. Op de dekens en zachte ondergrond slijten deze niet en zijn behoorlijk pijnlijk voor mama Keetje, daarom hebben we op 22-03-20 alle nageltjes geknipt en ook nog wat nieuwe foto's van alle pupjes genomen, zodat jullie ze kunnen zien met oogjes open. 22-03-20 was ook een bijzonder dag want mama Keetje is jarig. Alweer 7 jaar, Hiep Hiep Hoera! Met Keetje gaat het prima, ze geniet van haar uitstapjes (kleine wandelingen in het bos of speelkwartier met onze dochter Lieke) dan heeft ze even tijd voor zichzelf en kan helemaal afschakelen om daarna weer lekker met haar pupjes te kroelen.
De pups beginnen met zich op te drukken, staan nu echt op hun pootjes en proberen ook wat stapjes te lopen. Dit gebeurd nog wiebelt maar ze komen goed vooruit. De pups werden de eerste 2 weken dagelijks gewogen en kwamen ook allemaal goed bij. Hierna zullen we ze nog maar 1 keer weer week gaan wegen. Vanaf 23-03-20 mag Fientje onze Teckelpup van inmiddels 1 maand oud ook 2x daags 10 minuutjes bij het NOBLE-nest socialiseren. Zij heeft geen nestgenootjes en kan zo iets van de kleine Noble's leren en andersom natuurlijk ook. Hieronder een fotoalbum van week 2.

16.03.2020:  Het NOBLE-nest precies 1 week oud. Ze doen het allemaal heel erg goed. We hebben nog wat nieuwe foto's gemaakt.