top of page

We zijn een ambitieuze werk & show kennel van Flatcoated Retrievers ,die als doel nastreeft  “Dual Purpose” te blijven en de volgende prioriteiten heeft: Karakter / Gezondheid / Werk / Show.Zelf showen we regelmatig onze honden en brengen ze uit op veldwedstrijden.

Indien nieuwe puppyeigenaren ook zouden willen showen of werken vinden we dit leuk en willen we ze daarin begeleiden maar het is absoluut geen must. Het gaat erom dat onze pups een goed leven krijgen met voldoende liefde en aandacht en medische zorg waar nodig.

Wel vragen wij medewerking aan de verplichte gezondheidsonderzoeken.

Gediplomeerd ondernemer Pension, Asiel, Kennel.  Opleiding gevolgd in Barneveld.

 Aangesloten bij:
 Raad van Beheer 

 Flatcoat Retriever Club
 Belgische Retriever Club
Franse Retriever Club 

Op aanvraag::
Workshops
(ook op locatie/ buitenland)

Puppycursus
Jachttraining
Showtraining

Trimmen

De kennel is gevestigd in Eperheide. Het is een rustige plek omgeven door bossen waar we lekker met de honden kunnen wandelen of trainen.
De honden leven deels in huis en deels in de kennel.
Er zijn meestal 3 honden binnen in huis en we rouleren regelmatig.
De kennel is een losse aanbouw naast het woonhuis, met daarboven een appartementje.
In de kennel bevind zich de trimsalon waar de honden regelmatig op tafel komen voor hun controles en borstelbeurten. Hier kunnen we de honden ook wassen en trimmen.
Naast de trimsalon ligt een aparte puppyruimte waar pups vanaf 3,5 week oud in verblijven. De pups worden bij ons in de woonkamer geboren en groeien in huiselijke sfeer op. Vanaf 3,5 week oud hebben ze meer ruimte nodig en krijgen dan hun eigen puppyruimte met vloerverwarming en uitloopren. De buitenren komt in onze tuin uit, waardoor we goed zicht op de pups hebben en ze ook niet in contact komen met vreemde honden.

Ze komen dan wel nog regelmatig in huis voor benchtraining en socialisatie. 
Verder bevinden zich in de kennel 5 ruime binnenkennels, waar de volwassen honden lekker droog en comfortabel kunnen liggen of rondlopen, met daarachter 4 grote buitenrennen, waar weer een grote uitloopweide aan vast zit waar ze overdag zelf gebruik van kunnen maken. Natuurlijk nemen we ze meerdere keren per dag mee wandelen.
Om het huis heen hebben we 1,5 hectare weide voor de honden afgezet, waar ze lekker kunnen rennen en ravotten. Een groot deel van die weide is ook als trainingsgebied ingericht. Zo zijn er heuvels gemaakt, greppels, stukjes bos, 2 houtwallen en grote vlakken met gemaaide stukken gras afwisselend met hoge begroeiing. Daar er bij ons in de regio weinig water is, en de Flatcoat toch echt een waterliefhebber is, hebben we speciaal voor hen een vijver aan laten leggen waar ze lekker kunnen zwemmen. Dit terrein is ook fijn om de jonge pups kennis te laten maken met de verschillende obstakels in de natuur.
Daar we van ieder nest zelf een of twee pups aanhouden groeit onze kennel snel. Ik ben dan ook blij met onze gastgezinnen, zodat de honden toch in huiselijke sfeer met voldoende zorg en aandacht opgroeien.

Er bestaat geen “perfecte hond” maar ons doel is om zo kort mogelijk bij perfectie te komen.
Elke hond heeft min- en pluspunten. De kunst is om de pluspunten vast te houden en de minpunten proberen te verbeteren.
We streven er dus naar dat de nakomelingen “beter” worden als de ouderdieren.

Er wordt daarbij gelet op de gezondheid, de showkwaliteiten, het karakter, de werklust, en het neusgebruik.

Gezondheid
Doordat we al bij onze eerste nestjes die in 2000 gefokt werden, (destijds door mijn moeder onder de kennelnaam Dark Devotion) gezondheidsborg hebben ingevoerd voor de verplichte gezondheidsonderzoeken (ogen, HD, PL), zijn daardoor ook veel nakomelingen onderzocht. Waardoor we een goed beeld hebben over hoe onze eigen reuen en teven vererven. Er is op die manier veel informatie verkregen binnen onze lijnen.
Naast de verplichte gezondheidsonderzoeken laten wij ook extra gezondheidsonderzoeken uitvoeren om bijv. ziektes als DCM = hartafwijking , oogziekte glaucoom en elleboogdysplasie uit te sluiten, of tegen te gaan. In de verkoopcontracten worden nieuwe eigenaren verplicht om erfelijke afwijkingen aan de fokker te melden, zodat het dit ook gemeld kan worden aan nestgenootjes en de FRC om op die manier zo gezond mogelijk te fokken.

Showkwaliteiten
Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij showen en denken dat dit enkel om het uiterlijk draait. Tuurlijk heeft het uiterlijk ermee te maken, maar tijdens show word het uiterlijk en de bouw van de hond in stand en gang beoordeeld ten opzichte van de ras standaard. Als de bouw van de hond niet correct is, zal hij hierdoor ook gezondheidsproblemen ondervinden. Mijn visie is dat een hond die anatomisch goed in elkaar steekt ook in het veld een voorsprong heeft. In elk geval zal hij sneller, wendbaarder en minder snel vermoeid zijn.

Karakter
Wij streven naar een enthousiast en vriendelijk karakter, naar zowel andere honden als mensen. De Flatcoat is een Engelse jachthond, een Retriever. Voor de jacht speelt dit karakter ook een belangrijke rol. Op jacht werken vaak meerdere honden samen en zitten soms tijdens vervoer kort bij elkaar. Je wilt dan geen agressie of gevecht. Tijdens de jacht mag de hond het wild niet verstoren dus moet kalm en gehoorzaam zijn, waardoor de jager zich ook op het wild kan concentreren.  Een nerveus, piepende hond is niet gewenst! Na het schot moet hij zo snel mogelijk het gewonde dier apporteren, waarvoor een goed neusgebruik, doorzettingsvermogen, gehoorzaamheid, probleemoplossend vermogen en soms zelfstandigheid van belang zijn. Hij mag het wild absoluut niet beschadigen of zelf doden, en moet dus tolerant en zacht in de bek zijn.
Daarbij moet hij een team vormen met de jager, baasgerichtheid en “will to please” zijn daarbij belangrijk. In de oud Engelse lijnen is dus flink geselecteerd op deze eigenschappen, wat een hond met dit karakter ook tot een lieve, stabiele, makkelijke, vriendelijk en trouwe huishond maakt.

 

Flatcoated Retriever Club
Wij fokken in samenwerking met de Flatcoat Retriever Club.
Voor ieder gepland nest doen wij een fokaanvraag bij onze club. Zij hebben meer achtergrond informatie over de vererving van bepaalde ziektes en kwaliteiten van nakomelingen in een bepaalde stamboomlijn. Zij kijken dan mee of de geplande combinatie verantwoord is.

Alle pups krijgen een Europees paspoort, hun gezondheidscontroles bij de dierenarts, ontwormkuren, vaccinaties en door de Raad van Beheer worden de pups gechipt en word er DNA afgenomen van alle puppy’s en ouderdieren. Er word op die manier gecontroleerd of de aangegeven stamboom correct is en als alle resultaten bekend zijn, krijgen de pups een stamboom van de Raad van Beheer (FCI).

 

Aantal nesten
Als we tevreden zijn over de kwaliteit van onze Flatcoats dan doen we er een nestje mee om met die “stamboomlijn” en genenpool verder te kunnen fokken. Daar wij fokken om er zelf in de toekomst verder mee te kunnen gaan, houden we van bijna ieder nest zelf 1 of 2 pups aan.
Met grote dank aan mijn gastgezinnen die dit ook mogelijk maken!
Doordat we zoveel pups aanhouden hebben wij dus teven en reuen genoeg om met die stamboomlijnen verder te kunnen gaan.
Tot heden hebben onze teefjes niet meer dan 2 nesten in hun leven gehad.
Als mensen zien dat een fokker veel nesten per jaar heeft, kan ze dat soms afschrikken en het idee van een “broodfokker” geven.
De grote vraag is natuurlijk hoeveel nestjes zijn er tegenover het aantal fokteven?
Volgens de Raad van Beheer zou met een teefje 4x in haar leven een nestje gefokt mogen worden. Doordat wij veel teefjes en nakomelingen hebben komt het wel voor dat we meerdere nesten tegelijk hebben, maar niet dat we onze teven uitbuiten.

 

Kennelnaam
Onze kennelnaam Dutch D’Votion betekend vrij vertaald: Nederlandse toewijding
Deze is op 19.01.2010 door de Raad van Beheer erkend.

.

bottom of page