G nest


 

Dutch D’Votion G – nest geboren op 14-08-2015.

Twinkle en pups maken het goed. Onder aan de pagina word een dagboekje bijgehouden.

Scroll omlaag voor meer info en foto’s –  Scroll down for more info and pictures.

 

Dutch DVotion G-litter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 14-08-2015 is Dark Devotion Twinkling Treasure bevallen van 10 prachtige pups.
Een zeer mooie verdeling van 5 reutjes (2 liver en 3 zwart) en 5 teefjes ( 2 liver en 3 zwart).
Moeder en pups maken het goed. Twinkle is een lieve en zorgzame moeder.28-08-2015 black female (green)
Om de pups te herkennen krijgen ze allemaal een kleurtje met wasco.
De teefjes boven de staart en de reutjes in de nek.
Op deze manier kunnen we beter hun gewichtjes en ontwikkelingen bijhouden.
De pups worden dagelijks gewogen. Hieronder hun gewichten per week.

 

Geboortegewicht  (14/8)  1e week  2e week  3e week
Liver teef rood 370 gr 630 gr 795 gr 1170 gr
Liver teef zalm 357 gr 602 gr 930 gr 1330 gr
Liver reu blauw 380 gr 480 gr 800 gr 1020 gr
Liver reu rood 394 gr 644 gr 965 gr 1420 gr
Zwarte teef wit 350 gr 350 gr 475 gr 730 gr
Zwarte teef groen 312 gr 425 gr 570 gr 830 gr
Zwarte teef rose 288 gr 355 gr 545 gr 775 gr
Zwarte reu wit 353 gr 603 gr 875gr 1270 gr
Zwarte reu groen 303 gr 495 gr 785 gr 1120 gr
Zwarte reu blauw 340 gr 564 gr 835 gr 1260 gr                                                       
Kisses to mother Twinkle from the green female 28-08-2015

Kisses to mother Twinkle from the green female 28-08-2015

IMG_0092

Foto van Twinkle met haar 10 pups 1 week oud.21-08-2015

 

Toen de pups 1 week oud waren, zijn ook voor het eerst hun nageltjes geknipt. Deze groeien hard en mama Twinkle vind het niet zo fijn als ze met lange nagels langs haar buik krabben. Dit zullen we dus wekelijks bijhouden. Tijdens het uitvoeren van deze handeling merk je ook al het verschil in de karakters. Ze worden dagelijks meerder malen in de handen genomen, dus dat zijn ze gewend en vinden ze prima. Maar voor het knippen van de nageltjes worden ze in een bepaalde houding gedwongen en moeten dan stil zitten. De ene pup stribbelt veel tegen en geeft veel verzet, terwijl de ander het allemaal prima vind en over zich heen laat komen.

IMG_6093

Als de pups geboren worden, zijn ogen en oren gesloten. Deze gaan pas open als de pups rond de 10 dagen oud zijn.
Op 24 aug. ging als eerste bij de rode reu het rechter oogje open. Op 25 aug had hij beide ogen open. Het zijn dan nog maar kleine spleetjes en de oogjes zien er nog blauw uit. Deze verkleuren als ze ouder worden. Op 26 aug. had iedereen zijn/haar oogjes geopend.

28 aug. zijn de pups 2 weken oud geworden. In het fotoalbum staan meerdere foto’s.
Ze groeien hard en je ziet duidelijk gewichtsverschil tussen de liverkleurige en de zwarte pups. Dit heeft overigens niks met de kleur te maken. De zwarte teefjes waren met de geboorte al wat kleiner, maar zijn goed actief en knokken net zo hard voor hun plekje aan de melkbar. Doordat de grotere pups, de kleinste makkelijk aan de kant kunnen duwen, mogen de kleinste na het weegmoment even prive drinken bij mama Twinkle. In verhouding komen ze net zo goed aan als de rest.

Je merkt dat de pups nu beginnen te reageren op geluidjes. Verder doen ze een poging om te lopen. De eerste dagen wiebelen ze erg wankel op de pootjes en vallen ook wel om als ze zich opdrukken, maar het gaat steeds beter.
Foto op blauwe deken zijn de pups 1 week oud. Foto op beige deken zijn ze 2 weken oud.

IMG_6062  IMG_6096

IMG_6064IMG_6100

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 31 aug zijn de pups voor het eerst ontwormd met Drontalpup. Dit is tegen spoelworm, haakworm en zweepworm. Ze vinden het niet zo lekker, maar is wel nodig. Over 2 weken krijgen ze de volgende ontworming en gebruiken we weer een ander middel.
Meer foto’s zijn te vinden onderaan de pagina in het fotoalbum.

 IMG_6138

Op het moment drinken de pups enkel nog bij Twinkle, maar als ze 3 weken oud zijn zullen ze overgaan naar een papje. Dit zijn gewelde brokjes (Royal Canin Mother and Baby) met wat melk gemixt. Vaak is het de eerste dagen een grote kliederboel en moeten ze erg wennen aan de smaak en aan de nieuwe manier van eten. Na het papje zullen ze dan ook nog bij Twinkle drinken. Omdat de overgang van melkvoeding naar pap ook voor de darmpjes wennen zal zijn, gunnen we ze nu eerst wat rust om volledig te herstellen na de ontworming.

3 sept. 2015 hebben ze hun eerste papje gegeten. Voorheen hebben ze enkel bij de moeder melk gedronken. Hun zuigreflex is dus heel sterk. Nu moeten ze leren om op een andere manier te eten. Ook is de smaak van de pap natuurlijk heel anders als de melk. Vaak zie je dat er een paar pups zijn die echt even moeten wennen aan het smaakje. Dat was bij dit nest niet aan de orde. Ze aten het alsof ze nooit iets anders gehad hebben. Geeft voldoening om ze zo smaakvol te zien smakken en knoeien. Hun evenwicht bewaren is wel nog moeilijk. Ze lopen wel al, maar dit is erg wiebelig. Bij het eten moeten ze een beetje voorover buigen waardoor ze soms omkiepen. Als ze het eindelijk voor elkaar hebben dat ze staand kunnen eten, dan zie je dat ze erg onhandig staan. Dit heeft nog een paar dagen tijd nodig en dan kunnen ze letterlijk tegen een stootje.
Iedere pup begint met zijn eigen kleine bakje pap, zodat ik er zicht op heb hoeveel ze gegeten hebben. Als ze klaar zijn met eten worden de pups gewassen en mogen even in de kleine mand wachten totdat de rest ook klaar is. Het is een grote kliederboel want ze zetten rustig hun voorpoten in de voerbak, of stoten de hele bak om. Natuurlijk is het papje in de grote bak veel lekkerder als in de kleine bakjes, dus teefje groen besloot een duik te nemen in de grote bak. Daarna kruipen ze nog wat over elkaar heen, dus het is een grote plakkende bende. Na het eten als iedereen het buikje vol en rond heeft, lekker gewassen is en in de schone kist ligt, mag mama Twinkle er nog even bij voor een lekker toetje en dan valt iedereen in een diepe slaap.

IMG_6222  IMG_6247

In het fotoalbum meer foto’s van het eerste papje.

6 september merk je dat de pups al beter hun evenwicht kunnen bewaren en al goed rondlopen. Ze beginnen nu met ontdekken. Het eten deden ze vanaf het eerste moment al goed, maar nu eten ze steeds netter, zonder te knoeien of erdoor te lopen. De voorpootjes blijven netjes op de grond waardoor de bakjes niet meer omvallen. Na het eten lopen ze nog een beetje door de woonkamer. Soms zijn ze behoorlijk snel en moet ik ze echt onder de bank of achter de verwarming uitvissen. Met een volle buik en na hun “ontdekkingstour” gaan ze weer rustig slapen.
Verder merk je dat ze ook erg bezig zijn met het ontdekken van elkaar en zichzelf. Bijten/happen in elkaars staart, met een pootje doelbewust iets proberen aan te tikken. Verschillende geluidjes maken zoals soms een poging tot blaffen. En bij erg overmoedig worden als ze heel hard willen rennen, merken ze dat ze hier nog iets te klein voor zijn en vallen om. Of als ze een gekke sprong willen maken, schrikken ze daarna van zichzelf. Best wel grappig. Aangezien het eten goed gaat en ze toe zijn aan een grotere “wereld”, gaan ze binnenkort verhuizen naar hun puppyverblijf.

IMG_6280

 

8 september hebben we de nieuwe puppyruimte in orde gebracht. De ruimte bevat vloerverwarming, maar met deze temperaturen is dat niet noodzakelijk. We hebben rubber matten op de vloer gelegd, voor de warmte maar ook om uitglijden op de tegelvloer te voorkomen. Op het rubber ligt houtzaagsel waarin ze hun behoefte kunnen doen en wij het makkelijk kunnen opruimen. De pups blijven hierdoor droog en schoon en leren al direct om niet in hun mand hun behoefte te doen. Verder staat er nog een bench (met deurtje open) zodat ze hier wel al mee leren omgaan en dat straks ook als hun slaapplek gaan zien. In de puppyruimte is nog een luikje naar buiten. De eerste paar dagen blijft dit nog dicht. De pups hebben in hun nieuwe ruimte nu genoeg ruimte en ook genoeg nieuwe dingen te ontdekken. Als ze goed gewend zijn aan hun nieuwe verblijf, zullen we hun wereld weer een stapje groter maken. Buiten is dan nog een ruime buitenren waar de pups op de bestrating kunnen lopen. Ze zullen ook met regelmaat door het gras lopen, daar word dan een aparte ren voor opgezet.

IMG_6298  IMG_6300  IMG_6328

Zoals u misschien op de foto’s kunt zien, worden de brokjes niet meer tot pap gemixt, maar wellen we de brokjes nu met water. Meer foto’s van de pups in hun nieuwe verblijf zijn te vinden in het fotoalbum.

IMG_6321  IMG_6325

 

 

Fotoalbum  – (onder de foto staat de datum of beschrijving. U kunt op de foto klikken om hem groter te bekijken)